Фондация “Русе – град на свободния дух” представи отчет за 2015 година

0

Днес, 22.01.2016г., екипът на Общинска фондация “Русе – град на свободния дух” представи отчет за дейността си през изминалата 2015г., както и работна програма за 2016г.

На събитието присъстваха членовете на Управителния съвет на фондацията д-р Страхил Карапчански, Ирена Петрова и Мария Георгиева, както и изпълнителният директор Елена Минкова.

През изминалите 12 месеца фондацията подпомогна провеждането на 145 културни и арт събития, посетени от над 100 000 души. В реализацията на тези прояви се включиха 30 проектни екипа, 8563 активни участници и 221 доброволци.

Водени от убеждението, че най-добрите посланици на Русе са талантливите и знаещите, хората с  новаторско мислене, в рамките на фонд „Лицата на Русе“ подкрепихме 5 талантливи деца и 10 творчески екипа от Русе.

От голямо значение за постигнатия успех е създаденото партньорство с представители на бизнеса и подкрепата на русенци. С особена признателност отбелязваме, че през 2015 година са постъпили 34 дарения в полза на кампанията „Русе-град на свободния дух“. Съпричастността на нашите дарители допринася за постигането на широки обществени ефекти и силна разпознаваемост на общата кауза.

Именно благодарение на активната подкрепа от страна на бизнеса, през 2015г. беше възможно провеждането на мащабни събития като:

  • Поредното издание на превърналия се в традиционен GREEN ROCK FEST - в града ни гостува легендарната рок група „Назарет“, чийто концерт беше подарък за над 5000 зрители както от  Русе, така и от цялата страна.
  • Международния фестивал на пясъчните фигури SANDFEST RUSE 2015
  • Първия парад на ретро автомобили
  • Международния фестивал на ледените скулптури RUSE ICE FEST 2015

35 НОВИ ИДЕИ ПОСТЪПИХА В КОНКУРСА ЗА ТВОРЧЕСКИ ПРОЕКТИ

През 2016-а година Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“ ще продължи да подкрепя лица с изявени дарби в рамките на фонд „Лицата на Русе“.

Друг акцент в работата й ще бъде подпомагане на широкомащабни събития с висока обществена значимост и добавена стойност за местните общности. Подкрепа ще получат нестандартни и оригинални идеи в сферата на културата, културно-историческото наследство, изкуството, науката и образованието, в това число неформалното образование, както и младежките дейности и развитието на гражданското общество.

В периода от 5 декември 2015 г. до 15 януари 2016 г. в рамките на обявения от фондацията конкурс за творчески проекти постъпиха 35 идеи, които предстои да бъдат разгледани и оценени от комисия.

СТАРТИРА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПОДМЯНА НА МУЗИКАЛНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ НА УЧИЛИЩЕТО ПО ИЗКУСТВАТА

Фондация „Русе – град на свободния дух“ организира благотворителна кампания за подмяна на музикалните инструменти на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, обяви на пресконференцията днес д-р Страхил Карапчански.

Кампанията е под мотото „Талант без граници“ и ще осигури по-добри условия за творческа дейност на младите музиканти и техните преподаватели.

По данни на директора на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ г-жа Мария Дуканова  музикалните инструменти в училището не са подменяни от 50 години и не са в добро състояние. Спешно са необходими средства в размер на 162 500 евро за:

  • Смяна на механиката на концертния роял Steinwey в зала „Русе“ – 5000 евро;
  • Закупуване на нов роял за концертния  салон на училището – 70000 евро;
  • Смяна на механиката на 25 пиана –  12500  евро;
  • Постепенно закупуване на нови 15 пиана, които да заменят неподлежащите на ремонт инструменти – 75000 евро.

За целите на благотворителната кампания Фондация „Русе-град на свободния дух“ разкри специална банкова сметка:

IBAN: BG80BPBI7921

BIC: BPBIBGSF

В знак на съпричастност Управителният съвет на Фондация „Русе-град на свободния дух“ взе решение от бюджета на организацията за каузата да бъде направено и едно от първите дарения в размер на  10 000 лв. Предложението ще бъде внесено за обсъждане на редовно заседание на Общинския съвет.

Екипът на Фондацията призовава всеки, който е пристрастен към подкрепа на младите таланти от НУИ “Проф. Веселин Стоянов“, да се включи в благотворителната инициатива. 

С одобрението на Общински съвет – Русе през 2016 година, Фондацията ще има възможност да реализира и проекти в областта на масовия спорт и да се включи активно  в рамките на кампанията „Русе-Европейски град на спорта“.

Общият бюджет на събитието възлиза на 35 729, 89 лв., които бяха осигурени под формата на дарения от следните фирми: „Еконт Експрес“ ООД, „Нетуоркс България“ ООД, „А.Н. Балкантурс“ ЕООД, „Строително оборудване“ ООД, „Булмаркет ДМ“ ООД, „Дунавски драгажен флот“ АД, „Мегахим“ АД , „ММС ИНК“ ЕООД, „Дунав“ АД, „Балканцинк“ АД, „Аспро МГ“ ЕООД.

 Общият бюджет на събитието възлиза на 12 718 лв., които бяха осигурени под формата на дарения от следните фирми: „Каолин“ АД , „Интертранс 21“ ООД,  „Есте Стедия“ АД,  „Булмаркет ДМ“ ООД,  „Строително оборудване“ ООД,  „А.Н. Балкантурс“ ЕООД.

 Бюджетът на събитието възлиза на 6397,70 лв.  които бяха осигурени под формата на дарения от следните фирми: „Монтюпе“ ЕООД „Ауто Хит“ ООД „Нетуоркс България“ ООД Рекламна къща „Братя Пасеви“ ООД„ММирикълс“ ООД,  „АБ ГРУП“ ООД.

Бюджетът на събитието възлиза на 8877,04, които бяха осигурени под формата на дарения от г-н Николай Барбуков и фирмите  „МБМ Металурк“ ООД „Дунарит“ АД „А.Н. Балкантурс“ ЕООД, „Карина-Русе“ ООД.            

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари