Фон дер Лайен в Скопие: Македонският език и идентичност се признават от ЕС

0
Докато Урсула фон дер Лайен говореше от трибуната на Собранието, депутатите от опозицията стояха с плакати и фланелки с надпис "НЕ!"
Докато Урсула фон дер Лайен говореше от трибуната на Собранието, депутатите от опозицията стояха с плакати и фланелки с надпис "НЕ!" Снимка: ЕПА / БГНЕС

Докато Урсула фон дер Лайен говореше от трибуната на Собранието, депутатите от опозицията стояха с плакати и фланелки с надпис "НЕ!"

"Северна Македония трябва да направи крачка напред към Европейския съюз", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред македонския парламент преди заседанието, на което депутатите ще обсъдят т. нар френско предложение за началото на преговори, съобщи БНР.

Фон дер Лайен завърши обръщението си към македонските депутати с цитат от покойния президент Борис Трайковски:

"Направете правилното нещо за мира и просперитета на Северна Македония, която скоро ще стане членка на Европейския съюз. Бъдещето на вашата страна е в Европейския съюз, а Европа не е цялостна без Северна Македония. Благодаря", заяви Фон дер Лайен в превод на официалния език в РСМ.

Тя подчерта, че македонският език и македонската идентичност се признават от Европейския съюз.

Преговорите за членство на Северна Македония в ЕС могат да започнат още идната седмица, ако страната реши да подкрепи френското предложение. Междуправителствената конференция може да започне до няколко дни. Това каза още пред Собранието в Скопие председателят на Европейската комисия. Думите ѝ, че интерпретацията на историята не е част от преговорния процес, бяха посрещнати с ръкопляскания.

Очакванията са, че предложениета ще събере мнозинство - 70 депутатски гласа в 120-местния парламент.

Докато Урсула фон дер Лайен отправяше своето послание от трибуната на Собранието, депутатите от опозицията стояха с плакати и фланелки с надпис "НЕ!".

Протестиращи пред парламента оставяха отпечатъци с червена боя по улицата и се опитаха да замерват с яйца сградата , съобщават медиите в Скопие.

Центърът на града от сутринта е под засилена полицейска охрана и е затворен за автомобили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    da
    Марсиянският език и идентичност също, ама не се признава че Кирил и Методи са били марсианци и че кирилицата е измислена от тях на марсианската луна Охрид.
  • 5
    1
    русенец
    Фон дер ЛайНен да не се бърка където не и е работата. Достатъчно засра ЕС, време е някой да дръпне водата и да се маха.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари