Фон дер Лайен: Полша няма да получи COVID помощи, докато не отмени съдебната реформа

0
По думите ѝ има ясни правила за получаването на пари от фонда
По думите ѝ има ясни правила за получаването на пари от фонда Снимка: АР/БТА

По думите ѝ има ясни правила за получаването на пари от фонда

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изключи възможността Полша да получи милиарди евро помощ за възстановяване от пандемията от коронавирус, докато правителството във Варшава не отмени своята спорна реформа на съдебната система, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Полша трябва да възобнови съдебната независимост, както изисква Съдът на Европейския съюз, за да получи пари от Европейския фонд за възстановяване, каза Фон дер Лайен пред германския в. "Аусбургер алгемайне".

По думите й има ясни правила за получаването на пари от фонда, които важат за всички държави членки.

"Тези инвестиции са възможни само с реформи, а те са посочени в конкретните за страната препоръки", заяви Фон дер Лайен.

"За Полша изискването за реформа, свързана с възстановяването на независимостта на съдебната система, е в сила от години", каза тя.

Според настоящите изчисления Полша би трябвало да получи от възстановителния фонд около 23,9 милиарда евро безвъзмездна помощ и допълнителни заеми за милиарди евро.

Спорът с Полша е главно заради дисциплинарната камара към Върховния съд. Според Съда на ЕС нейната дейност е несъвместима с правилата на общността за независимост и безпристрастност на съдебната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари