Фолклорен фестивал "От Дунав до Балкана" ще огласи Борово

0
Фестивалът е посветен на 120 години от създаването на читалищната дейност в града
Фестивалът е посветен на 120 години от създаването на читалищната дейност в града

На 1 и 2 септември 2018г. в гр. Борово ще се проведе единадесетото издание на Фолклорен фестивал "От Дунав до Балкана".

Той е ежегоден и се осъществява по време на празниците на Община Борово, под патронажа на Кмета на общината г-н Валентин Панайотов и е част от дейността на читалище «Искра 1898» гр. Борово. Посветен е на 120г. от създаването на читалищната дейност в Борово.

Наградният фонд е на стойност 2500 лв., осигурен от общинска администрация и читалищното настоятелство .

Община Борово кандидатства пред Европейската комисия за недвижима ценност  с национално значение и  Фолклорен Фестивал «От Дунав до Балкана»  е включен в Националния календар на Европейската година на културното наследство за 2018г.  Редом до логото на фестивала поставяме и логото на Европейскта година на културното наследство. Тази чест извоювахме с качеството на художествените продукти, които представят участниците, добрата организация,  желанието за победа и силата на българския дух. 

Участие ще вземат над 2000 деца, младежи, жени и мъже, от 65 населени места на  13 области на България – Варна, Добрич, Силистра, Русе, Шумен, Разград, Търговище, В.Търново, Габрово, Стара Загора, Плевен, Враца, София, или от цяла Северна България, от източната до западната ни граница, от р. Дунав до под Балкана и Тракия.

Фестивалът има състезателен характер. В различните категории  ще се състезават 36 индивидуални изпълнители от 4 до 80 години, 6 групи за автентичен и изворен фолклор, 62 групи за обработен фолклор и хорове, 5 мъжки певчески групи, 16 танцови състави и клубове, 4 разказвачи, 6 обичая, 10 дуети, триа, квартети и квинтети, 6 групи за хора в неравностойно положение, 2 оркестъра и 6 ревюта на национални костюми с над 150 годишна история.  

За голямата награда "Купа на кмета"- 2018г.  ще се състезават по между си 10 културни институции, показващи високо качество на художествения продукт и цялостно представяне.

Тази година за първи път в състезателната програма ще участват рекорден брой малки българчета - над 35 индивидуални изпълнители и детски формации. Това е потвърждение, че фестивалът е мост от миналото към бъдещето.

За оценяване на изпълненията са поканени висококвалифицирани специалисти в областта на фолклора и изкуството:

Илияна Найденова – народна певица, автор и водещ на предаването «Фолклорът»; Димитър Манов – хореограф с «Оскар» за хореография;

Искра Тодорова – етнолог от Русенски исторически музей; Петя Маринова  - изпълнителен директор и главен мениджър на музикална компания «Латона лайф»; Мариана Минева – преподавател цикъл «Изкуства» и председател на НЧ «Искра 1898» гр. Борово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари