Флотската кула в Русе става музей

0
Музейната сбирка се открива по повод на "Деня на отворените врати" на АППД
Музейната сбирка се открива по повод на "Деня на отворените врати" на АППД

АППД откри в Русе музейна сбирка с уреди и инструменти на повече от 70 години.

Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" в Русе откри в хидрометеорологичната станция, която се помещава в 130-годишната "Флотска кула", музейна сбирка с хидроложки, геодезически и метеорологични уреди и инструменти.

"Идеята е да представим уредите, които са били използвани за извършване на метеорологични наблюдения", каза изпълнителният директор на АППД Павлин Цонев пред БТА.

Най-старият уред в музейната сбирка е секстант. Той е произведен през 1936 г. в Германия и се е използвал за измерване на ъгли с цел определяне на разстояния на кораба от брега.

Експозицията включва още "барометър-бутилка" от 1959 г., използван за взимане на проби от водата с цел определяне на мътността, хидрометрично витло - за измерване на скоростта на водното течение, компас от 1967 г., късовълнова радиостанция от 1958 г., механичен термограф, самопишещ барограф, чашков ветромер, както и един от първите лаптопи, използван от агенцията, произведен през 1992 г. в Германия.

Директорът на дирекция "Хидрология и хидрометеорология" Константин Ялъмов обясни, че най-старият уред, с който станцията все още работи, е барограф на 45 години.

Музейната сбирка се открива по повод на "Деня на отворените врати" на АППД. Програмата включва и посещение на действащия хидрографски кораб "Вит" на агенцията, построен през 1979 година.

Цонев обясни, че все още се използва и 75-годишният кораб "Дунав". Той каза, че през октомври догодина трябва да е готов новият и модерен хидрографски кораб на АППД, който е по проект на стойност 6 млн. лева.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари