Фланелката от най-скандалния гол в историята отива на търг за 4 милиона лири

0
Притежателят на екипа на Марадона от 1986-а се кълнеше, че няма да я продаде
Притежателят на екипа на Марадона от 1986-а се кълнеше, че няма да я продаде Снимка: АП

Притежателят на екипа на Марадона от 1986-а се кълнеше, че няма да я продаде

Фланелката, която Диего Армандо Марадона носи в прословутия четвъртфинален мач с Англия от световното първенство през 1986 година, ще бъде продадена за първи път, съобщи аукционната къща "Сотбис", предава БТА.

Марадона извежда Аржентина до победата в мача с англичаните с 2:1, като вкарва два от най-популярните голове във футболния фолклор. В 51-вата минута той вкарва с "Божията ръка", отбивайки с юмрук във вратата на Питър Шилтън центриране на Хорхе Валдано, а четири минути след това реализира "Гола на века", разминавайки с дрибъл от центъра почти целия английски отбор.

Ценният екип ще бъде предложен на 20 април, като от "Сотбис" очакват цената му да достигне повече от 4 милиона лири (5,2 милиона долара).

Брам Уахтър от "Сотбис" заяви, че тази фланелка се нарежда в "съвсем къс списък с най-ценните спортни реликви". "Аз самият не знам дали някога отново ще продам нещо толкова добро. Това е знаков момент за историята на футбола", добави експертът по спортни антики.

Успехът на Аржентина над Англия на 22 юни 1986 година пред повече от 114 хиляди зрители на стадион "Ацтека" в Мексико идва само четири години след войната между Великобритания и Аржентина за Фолклендските острови в Южни Атлантик, което придава допълнителна тежест на срещата. След последния съдийски сигнал Марадона разменя фланелката си с английския халф Стийв Ходж. През последните 20 години екипът бе даден под наем в Националния футболен музей в Манчестър.

След срещата Марадона заявява, че е вкарал първия гол "малко с главата на Марадона и малко с Божията ръка". През 2002 година допитване на ФИФА определя второто попадение в мача на аржентинския гений за "Гол на века".

Според Уахтър този мач най-пълно разкрива противоречивата личност на покойния вече Диего Армандо Марадона като измамник и гений.

През последните години спортни реликви се продават за рекордни суми. Една от тях е екип на Ню Йорк Янкис на бейзболната легенда Бейб Рут, за който през 2019 година колекционер плати 5,64 милиона долара. Най-скъпият спортен артикул пък е манифестът за създаване на Модерните олимпийски игри, за който бяха платени цели 8,8 милиона долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари