Физик: Мястото на учебника по физика е в кофата за боклук

11
Деца в четвърти клас смятат ускорения в Международната космическа станция", разказва Недислав Веселинов
Деца в четвърти клас смятат ускорения в Международната космическа станция", разказва Недислав Веселинов Снимка: Дарик

"Деца в четвърти клас смятат ускорения в Международната космическа станция", разказва Недислав Веселинов

Недислав Веселинов разкри, че всъщност не е чак толкова сложно да пратим космонавт в космоса, но няма достатъчно кандидати

Физикът Недислав Веселинов и неговият екип създадоха Софийският планетариум, който бе открит преди десетина дни и вече е препълнен от желаещи да го видят и да потънат в този свят.

На въпроса как се прави планетариум Недислав Веселинов отговори в предаването "Посока Култура" по Дарик радио с Мирослав Боршош: "С много желание и без да е отказваш. Около 1 година ни отне да се подготвим, процесите течаха паралелно – от една страна процесът по усвояване на технологията и от друга страна процесът по търсенето на средствата. Ние всъщност търсейки средства трупахме и опит и знания по технологията", сподели той.

"Нашият планетариум е дигитален. Куполът ни е един от малкото в страната, който е наклонен. Така е много по-естествено, позволява ни да излъчваме много нови филми", добави физикът.

Той разказа, че в планетариума хората влизат с интерес, сядат и не знаят какво да очакват. "Хората излизат с огромна благодарност, казват, че ще дойдат пак, интересно е", каза още Недислав Веселинов.

Физикът сподели и как по време на докторантурата си е бил учител в частно училище и още по време на първия час демонстративно е изхвърлил учебника по физика в кофата за боклук. По думите му неговото място е точно там.

Той даде и пример как, ако знанието се поднася правилно, децата могат да научат много: "Деца в четвърти клас смятаха основните параметри на скачването на „Крю Драгън“ в Международната космическа станция. Смятаха ускорения, начални, крайни скорости".

"Ако попитаме възрастни хора какво е ускорение, какво е налягане, те не могат да отговорят. Това са загуби от училището, защото ако там бъдат систематизирани знанията, те сами могат да доизградят някакво знание. Но когато нашето образование е подчинено само и единствено на пари, а не на стремеж към развитие, получаваме този резултат", категоричен е Недислав Веселинов.

По думите му голяма част от новото поколение учени напускат страната. "Има и хора, които остават и се борят, но е сложно. Изпитание е за младия учен да работи и да се развива тук".

"В науката има някакави стратегии, доколко са адекватни не мога да кажа. Част от тях остават на хартия. Има някои стратегии, които работят, но голяма част от тях остават на хартия", каза още физикът.

"Говори се, че трябва да развиваме високи технологии. Буквално се "дръндори". Ние вече почваме да се смеем. Влагат се пари в идиотски проекти", на мнение е още той.

Той разкри, че всъщност не е чак толкова сложно, ако искаме да пратим космонавт в космоса, но проблемът е, че няма достатъчно кандидати.

"Хората трябва да дадат 10 години от живота си, за да преминат курса на подготовка, и в момента няма достатъчно кандидати. Ако има някаква политика, не е сложно да се договорим с някоя от силите, която да изпрати наш космонавт в космоса – не е сложно", обясни Недислав Веселинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    skk
    4 варянт, в частното училище ( не пропускай, че говори за такова) в 4 клас да учат физика за 7!
  • 6
    3
    Саня
    ...направил бил първия планетариум в София...А това, че от години има такъв в Музейко?! И това са мини-планетариуми с по 20 места. А София се нуждае от голям планетариум, както е по другите европейски столици. На няколко пъти имаше опити да се направи такъв, даже имаше определени терени, но май не се получи с финансирането. Срам! Само ние и Тирана от европейските столици май още нямаме планетариум. За Тирана не съм съвсем сигурна. Може и те вече да имат. Та, ако д-р Веселинов е такъв ентусиаст то нека се посвети на тази кауза да имаме подобаващ планетариум в София. Това, което сега е направил изобщо не е първи, а е и супер малък за над милион и половина град, столица на европейска държава.
  • 8
    2
    Роско
    Ами не знам къде са учили тези възрастни за които говори но и ускорение на тяло и налягане мога да обясня. Помня до днес учителите си по физика / В. Тодоров (отиде в Института след седми клас защото беше сериозен учен) и Кафеджиева на която дължа днешното си амплоа на IT спец.
  • 15
    1
    Александър Проданов
    Тука има 3 опции. Едната е г-н Веселинов целенасочено да е хиперболизирал, казвайки, че децата в четвърти клас трябвало да смятат ускорения, за да засили внушението за глупава програма по физика. Втората опция е г-н Веселинов въобще да не е стъпвал в училище. И третата е редакторите на статията да са решили да хиперболизират, докато въобще не разбират какво говорят. Независимо от случая, трябва да се отбележат някои неща. Първо, децата в четвърти клас нямат физика. Имат човекът и природата. Второ, концепции като налягане, сили, ускорения се учат чак в шести клас по човекът и природата според учебната програма. И трето, няма как децата в четвърти клас да смятат такива неща, когато те учат дроби в пети клас. Абсурдно е да смяташ някви ускорения, когато можеш да боравиш само с цели числа. Сега, има 2 опции. Едната е г-н Веселинов да не знае какво говори, което честно казано ми се струва малко вероятно. А другата е, че интервюто е било проведено от крайно неадекватен журналист, който явно е търсил сензацията в някакво твърдение по отношение на учебниците по физика. Видял е конфликта, може да се намеси МОН индиректно и готово - историята е направена. Ако е варианта с журналистите... Господа, госпожи и госпожици журналисти, моля ви, не наливайте масло в огъня, когато очевидно нямате представа за какво говорите. Поне го напишете както трябва... Ако пък г-н Веселинов е неадекватният... Г-н Веселинов, моля ви, преди да се изказвате, проверете си информацията.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари