Фирмите за електрически тротинетки недоволстват срещу забраните

0
"Как да се развие микромобилноста, като се ограничават местата за каране?", попита управител на фирма за електрически тротинетки
"Как да се развие микромобилноста, като се ограничават местата за каране?", попита управител на фирма за електрически тротинетки

"Как да се развие микромобилноста, като се ограничават местата за каране?", попита управител на фирма за електрически тротинетки

На обществено обсъждане е идеята на СОС да има по-строги мерки за използването на електрически тротинетки в парковете. Това предложение, обаче, не среща одобрението от представители на бранша.

"Общината си поставя няколко цели - да синхронизира наредбата със Закона за движение по пътищата, който бе приет преди 3 години, същевременно да мотивира и повиши използването на електрически превозни средства, намаляване на замърсяването на въздуха, увеличаване на информираността. Като цяло да се развие една по-подходяща градска среда. С оглед на целите, решението, което взимат, някак си не кореспондира логически именно с постигането на тези цели", каза управителят на фирма за електрически тротинетки Ивайло Милчев в "България сутрин" po Bulgaria ON AIR.

"Предприемат се някакви цели, които очакваме да доведат до определени резултати. Според наредбата причините са - да се намалят конфликтите между ползвателите на тротинетки и пешеходците. Посочват се около 1600 нарушения в рамките на 2 години, което грубо е около две нарушения на ден. Когато правиш предложение, е добре човек да прави анализите и да дава по-задълбочена информация", категоричен е той.

Гостът посочи, че се предлага да се запази максималната скорост на движение с тротинетки, но отделно от това и да се разшири обхватът на забраната и ограниченията.

"Общините имат право еднозначно да легитимират скоростта на движение и да регулират броя на тротинетките и местата за паркиране, в момента тази наредба потвърждава, че скоростта ще бъде до 25 км/ч, но вече се опитва да се вкара забрана за придвижване на тротинетките в парковете", подчерта Милчев.

"Как се опитваш да развиваш микромобилността и да мотивираш хората да карат тротинетки, като същевременно ограничаваш местата, на които могат да ги карат? Съгласен съм, че тротинетките не трябва да бъдат разхвърляни навсякъде, но къде са необходимите места за оставяне на тротинетки?", попита той.

Според Милчев логичната стъпка, която трябва да се предприеме, е да се върви към развитие на инфраструктурата. "Ако си направите проучване едва ли има 100 км велоалеи в София. Преди да направиш забрана, някой да кара в парка, ти трябва да му дадеш възможност да използва тази тротинетка в конкретна велоалея", смята той.

По думите му наредбата не се фокусира върху основните проблеми

"Цялостна мрежа, безплатна инфраструктура, кампании, спазване на правилата на движение и ефективен контрол. Без тези неща не мисля, че това ще бъде работещо", категоричен е гостът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Guest
    Тротинеткаджиите, като искат да карат тези боклуци, трябва да се съобразяват. Стига с тези двойни стандарти. Щом искат да е по- европейски тертип, трябва да имат СУ за МПС. България, няма инфраструктура за тези ел.боклуци. Аз лично се притеснявам за сина си в парка. Спират и оставят тротинетките на всякъде. Тротоари, паркове и т.н. А на отворкото, който смята, че никой не може да го контролира, му пожелавам крепко здраве..... Ще му трябва. Живота е непредвидим.
  • -4
    5
    Митко
    Аз съм напълно съгласен с статията горе, на първо място 1 защо според закона наемните тротинетки са по опасни от колелото или наемните колела които никой не кара въпрос на предпочитания много ясно че като онези колела никой не го кара няма да има произшествия с тях но те са също толкова опасни Освен това по този начин те единствено ограничават наемните тротинетки защото аз имам лична тротинетка и няма как да ме контролират от някво приложение да не говорим че колите правят в пъти повече нарушения от всичко друго но закона в същия от много и на капак на всичко нямат право да правят забрани защото в София няма велоалеи почти изобщо каде да караме по логика на съвета искат наемните тротинетки на улицата кадето в достатъчно опасно и натоварено незнам дали знаят но само непълнолетни карат наемна тротинетка и те ги пращат на улицата тоест шофьориите да ги ду,ат все тая докато селяни ни управляват такава ще е инфраструктурата
  • 1
    4
    Тони
    Тотална забрана за тротинетките в България тия фирмички нямат право на глас кви са тия ве едни мишки.Който кара тротинетка да бъде съден и в затвора...
  • 1
    3
    гост
    До преди 1 година като ги нямаше тия простотии въпросните фирми какво са продавали чалъми май???
  • 6
    2
    Josh
    Или да се предприемат мерки/закони или да ги забранят.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари