Фирми се отказват от касовите апарати заради новите правила на НАП

3
Бизнесът си спестява главоболията да изпълни изискванията, като минава само на банкови плащания
Бизнесът си спестява главоболията да изпълни изискванията, като минава само на банкови плащания

Бизнесът си спестява главоболията да изпълни изискванията, като минава само на банкови плащания.

Фирми захвърлят касовите апарати и минават само на плащания по банков път. До това решение предприемачите стигат в опит да си спестят главоболията с прословутата Наредба 18 за регистриране и отчитане на продажбите чрез фискални устройства, пише вестник СЕГА.

Новите изисквания в нея задължават търговците не само да подменят касовите си апарати или фискалните си принтери, така че да отчитат в реално време на сървърите на НАП всяка продажба и издадена касова бележка. НАП иска още от фирмите тотално да модифицират компютърните си системи, които управляват бизнеса им, и да ги свържат с фискални устройства. За много от тях това се оказва огромна инвестиция, която изисква поне няколко месеца, за да бъде въведена, а персоналът - обучен. По този повод тези дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще отложи крайния срок за регистрираните по ДДС фирми до края на септември вместо до края на март.

Отсрочката обаче едва ли ще помогне много на бизнеса. По мнението на софтуерни специалисти инструкциите в Наредба 18 за т.нар. СУПТО - софтуера за управление на продажбите в търговските обекти, са изключително неясни и дори неизпълними за някои видове бизнес. Предприемачите недоволстват, че НАП, с мотива да ограничи сивата икономика и укриването на обороти, в много по-голяма степен ще създаде допълнителна тежест за "белите" фирми. А неиздаването на фискални бонове ще продължи да е практика за сенчестия бизнес

За да избегнат всички затруднения и допълнителни разходи, както и опасността да бъдат санкционирани, ако използваният от тях софтуер не отговаря на изискванията на НАП, немалко фирми обмислят изобщо да престанат да приемат плащания в брой и с банкови карти. Според Наредба 18 само за банкови преводи фирмите не трябва да издават касови бележки, т.е. не се изисква да притежават фискално устройство и свързан към него СУПТО.

Разбира се, не всички фирми може да си позволят това. Без касови апарати не може бизнесът, който работи с крайни клиенти, като например търговците на дребно, ресторантьорите, голяма част от предприемачите в сферата на услугите. 

Производствени предприятия и търговци на едро обаче, чиито продажби са основно между фирми (В2В), нямат колебания да се отърват от фискалните устройства. Още повече че при тях положението е доста сложно - документи се създават от едно място, а се принтират и събират със стоки на друго място. Производител на мебели разказва, че досега е ползвал касов апарат, за да не изпусне клиенти, които идват на място във фабриката и плащат в брой. Въпреки че съзнава, че това ще затрудни този тип клиенти, той е решил да мине само на банкови преводи. 
Подобна стъпка ще предприеме и собственичка на счетоводна консултантска къща, за която плащанията в брой се случват много рядко. 

Като се откажат от касови апарати и преминат само на банкови плащания, фирмите ще си спестят и редица други безумни изисквания, които налага НАП към СУПТО. Пример за подобни пречки и затормозяващи изисквания са невъзможността да се коригира фактура, изискването да се декларират и всички нефискални печатащи устройства, т.е. всички принтери в една фирма, както и да се докладва пред НАП всяко обновяване на версиите на софтуера. ИТ специалисти предупредиха наскоро, че много от търговците дори не разбират кога се извършва подобно обновяване.

Освен това фирмите ще си спестят и осигуряването на "одиторски профил" на данъчните до компютърните си системи. Това бе една от най-силните критики към Наредба 18 - достъпът на НАП по всяко време до чувствителна информация като доставни цени, търговски намаления, отстъпки за конкретни клиенти, включително и лични данни за някои от клиентите, когато са физически лица. Към момента такава информация се предоставя на данъчните само при ревизия на фирмата.

Отказвайки се от фискално устройство, фирмите няма да изпаднат в затруднено положение, ако има технически проблем с него и това блокира софтуера. Освен това Наредба 18 не дава отговор как се процедира в немалко случаи от практиката на бизнеса, например при авансовите плащания, абонаментите, плащането на части, смесени плащания и други сложни сделки.

ИНОВАЦИЯ

Според НАП всякакви компютърни системи за управление на бизнеса, при които софтуерът обработва и съхранява в база данни информация за количество, вид и продажна цена на заявени от клиенти стоки или услуги и отразява тяхното предоставяне и заплащане, се приемат като софтуер за управление на продажбите (СУПТО) и трябва да бъдат модифицирани според новите изисквания. Такива са дори програмите за фактуриране, а няма фирма без такава програма.

Счетоводни къщи вече предлагат безплатно онлайн приложение за фактуриране без нужда от връзка с касов апарат и СУПТО. То не съхранява в база данни информация за вид, цени, количества на продаденото и затова при фактуриране на продажби в брой не е нужно да се регистрира и декларира пред НАП като СУПТО, нито да се свързва с касовия апарат. Приложимо е обаче за фирми, които нямат нужда да следят наличности, продажни цени и количества, както и да използват складова програма в търговския обект. "Всъщност това не е никаква иновация, на практика осакатихме програмата за фактуриране, за да улесним бизнеса", заявиха авторите на приложението.

САНКЦИИ

От 5000 до 10 000 лв. е санкцията за търговец, който използва фискални устройства и софтуер за управление на продажбите, които не отговарят на изискванията на НАП. Подобна е санкцията и за производителите на софтуер, които декларират, че той отговаря на изискванията на Наредба 18, а се установи, че не е така. Наред с глобата обаче в закона за ДДС е предвидено и запечатване на търговски обекти за срок до 30 дни, което за бизнеса е най-респектиращата санкция. В момента тази мярка се прилага, ако търговецът е хванат, че няма касов апарат, не издава касови бележки или че фискалното устройство няма дистанционна връзка с НАП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари