Финансирането на новия Дунав мост може да достигне до 500 милиона евро

5
България и Румъния започват конкретни действия за изграждане на трети мост над Дунав
България и Румъния започват конкретни действия за изграждане на трети мост над Дунав

България и Румъния започват конкретни действия за изграждане на трети мост над Дунав

България и Румъния са внесли в Европейската комисия съвместен проект за предпроектно проучване на втори мост Русе - Гюргево. Това съобщиха от Министерството на транспорта в София.

Съоръжението ще бъде комбинирано - за автомобилен и железопътен транспорт над Дунав. Крайната сума за финансирането му може да достигне до 500 милиона евро, като окончателно решение за строителството ще има края на 2026 г.

Идеята за проекта за третия мост на река Дунав е стара, от близо 20 години. Темата отново влезе на дневен ред по време на кабинета "Петков", когато министър на транспорта беше Николай Събев. Тогава той обяви, че иска да построи поне пет моста над реката.

Най-натоварената връзка между страните - "Дунав мост" при Русе отдавна е надхвърлила капацитета си и нуждата от допълнителни съоръжения е належаща. Мостът разполага само с една лента в посока и транзит от около 2000 камиона на ден. След началото на руската инвазия в Украйна обаче товаропотокът нарасна значително, а опашките от тежкотоварни и леки автомобили в двете посоки е километрична.

Строителството на втори мост Русе - Гюргево ще бъде от голямо значение за подобряване на свързаността между България и Румъния, както и за развитието на търговията и туризма в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    8
    Буци
    Преди избори се лъже яко😆
  • 10
    7
    До 6:
    Кримският мост е с дължина 18 100 метра! А този ще е с дължина около 2 200 метра. 9 пъти по-къс, а само два и половина пъти по-евтин! Голямо крадене са задава!
  • 2
    6
    Русенец
    Някой не е досмятал нещо. Турският мост струва 2.5 млрд евро. Кримският 1,4 млрд евро. Този, ако го направят само за 500 млн ще е много учудващо, че вече няма и майстори като Колю Фичето.
  • 1
    5
    Финансист
    500 милиарда евро
  • 10
    4
    Турист
    В Австрия,Унгария,Франция,Англия,Германия и Русия,Чехия има мостове над 120 години и са натоварени и ги ползват.Кой от тях е в такова състояние като "Дунав Мост" и защо да питам?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари