Филм за Навални с участието на Христо Грозев спечели награда БАФТА

1
Българският разследващ журналист Христо Грозев разкри, че му е било "забранено" да присъства лично на награждаването
Българският разследващ журналист Христо Грозев разкри, че му е било "забранено" да присъства лично на награждаването Снимка: Hannah Mckay/Reuters

Българският разследващ журналист Христо Грозев разкри, че му е било "забранено" да присъства лично на награждаването

Филм за руския дисидент Алексей Навални получи наградата за най-добър документален филм на британските филмови награди БАФТА в неделя, на фона на спорове относно недопускането на ключовия участник Христо Грозев на церемонията.

Българският разследващ журналист Христо Грозев, дългогодишен критик на Кремъл, написа в Twitter "Wow" след обявяването на наградата в Лондон, след като заяви, че му е било "забранено" да присъства лично, информира БГНЕС.

Продуцентът на документалния филм Рей отдаде дължимото на Грозев, който не е могъл да присъства на бляскавата церемония поради "риск за обществената сигурност".

"Той се отказа от всичко, за да разкаже тази история и други истории, които трябва да бъдат разказани", каза тя на публиката.

Грозев - българин, който е водещ руски следовател в разследващия уебсайт Bellingcat и на когото се приписва, че е помогнал за разкриването на заговор за убийството на Навални - участва в документалния филм.

Но в петък той написа в Twitter, че е бил изненадан да открие, че цялото му семейство и той сме получили забрана от британската полиция да присъстват на наградите БАФТА.

Лондонската столична полиция заяви само, че "някои журналисти са изправени пред враждебните намерения на чужди държави, докато са в Обединеното кралство". BAFTA заяви, че безопасността на гостите и персонала е приоритет.

По време на наградите на Гилдията на американските режисьори в Бевърли Хилс в събота режисьорът на "Навални" Даниел Рохер заяви пред АФП, че Грозев е бил "отстранен" от наградите БАФТА.

"Руснаците се опитват да го убият", каза Рохер. "Вече не му е позволено да ходи в Европа. Това драматично е променило живота му, променило е живота на семейството му". Решението Грозев да не бъде допуснат е "страхливо" и "дълбоко разочароващо", добави канадският режисьор.

Разследващите журналисти не трябва да бъдат наказвани, когато "разобличават лъжите, корупцията и геноцидните тенденции на мафиотските структури на (руския президент) Владимир Путин", каза той.

Навални, най-изявеният опонент на Путин, е задържан през последните две години в строго охраняван затвор край Москва след присъда за присвояване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    🌋🌋
    На 20 февруари Русе е освободен от генералТотлебен и става Русе Защо всички мълчат
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари