Филм за бунта на Миролюба Бенатова взе награда от "Берлинале"

1
Филмът "111" е посветен на свободата на словото в България
Филмът "111" е посветен на свободата на словото в България

Българката Християна Райкова - родена във Варна и завършила университета за кино „Конрад Волф“ в Бабелсберг - спечели награда от "Берлинале" за своя филм "111", посветен на свободата на словото в България.

Като миналогодишна участничка във фестивалната секция „Перспективи на немското кино“ с филма „Гьола“, тя бе отличена с финансова подкрепа от 5000 евро за новия си проект, който още е в развитие.

„111“ взема за заглавие мястото, което заема България в световната класация за свобода на словото. Главен герой в бъдещия документален филм е журналистката Миролюба Бенатова, която напусна „Нова“ заради ограничаване на нейните професионални и журналистически права. Протестът й срещу спуснатите „отгоре“ въпроси и предварително съгласуваните отговори я довежда до работата на шофьор на такси, пише вестник СЕГА.

Авторката на филма придружава своята героиня при нейните пътувания с различни клиенти. Тези пътници са представителна извадка на българското общество и в своите коментари те разкриват отношението си към страната, заемаща 111-ото място в света и последното в ЕС според индекса на „Репортери без граници“.

В мотивировката за наградата се акцентира върху „смелостта и решителността на този интелигентен бунт“. Паричното измерение на приза е насочено към по-нататъшната работа по проекта, както и осигуряване на професионални консултации, подкрепящи документалистката при „изграждането на индивидуален почерк и създаване на контакти в кинобранша“. Това ще бъде третият филм на Християна Райкова, като предишният – „Гьола“ ще бъде представен в документалния конкурс на тазгодишния "София филм фест". Той беше номиниран и за наградата на Германската филмова академия за дебюти „Първи стъпки“ през 2019 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари