Фестивал на открито под мотото „Млади в старостта“

0
Фестивалът на БЧК-Русе събра над 200 души, ентусиазирани за активен и здравословен начин на живот
Фестивалът на БЧК-Русе събра над 200 души, ентусиазирани за активен и здравословен начин на живот

Активен и здравословен живот и след 70-те – към това призовават доброволците от третата възраст, които работят към Българския червен кръст в Русе.

За да покажат нагледно как превръщат свободното си време в полезни занимания, те организираха фестивал на открито под мотото „Млади в старостта“. В събитието се включиха над 200 души от Русе и съседните села, предаде Русе Медиа.

Доброволците на Червеният кръст в Русе – най-вече тези от третата възраст, са сред най-активните членове на организацията. За тях е особено важно да убедят хората, че животът не спира след пенсионирането им. Подкрепят ги и младите червенокръстци.

„Целта на днешното събитие е да насърчим активния им начин на живот, не само здравословен, но това да превъзмогнат старостта и да се усетят отново млади с песни, танци, чрез посещение на нашите пунктове, чрез четенето дори и на книги“, казва директорът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова.

Величка Ганчева е на 74 години и участва в дружествата за подкрепа на деца в нужда. Казва, че това я кара да се чувства щастлива и пълноценна.

„Ходим при деца, които са увредени, при деца, които са изоставени от родителите си – едните са от Борово, другите са от Брестовица. С тях устройваме празници, даже куклен театър им изнесохме. Ние се чувстваме жизнени, чувстваме се полезни, ние имаме сили наистина и да се преборим не само с нашите житейски проблеми“, споделя Величка Ганчева.

С истински ентусиазъм възрастните русенци се организират и в спортни клубове.

„Аз винаги съм била много активна, спортувала съм, с йога се занимавам, така че това просто някакси естествено се получи. И е хубаво да даваш на хората някаква помощ, когато имат нужда. Винаги има нужда от нещо още да се направи в живота, не бива човек да спира. Спре ли, си отива“, смята 72-годишната Стефка.

По време на фестивала бяха разкрити пет тематични пункта: „Книгата – добрият приятел в младостта и старостта“, “Животът започва със здравословното хранене”, „Сътвори добрина“, „Спорт и туризъм за здравословен начин на живот“ и „Оказване на първа помощ при спешни състояния“. В организацията БЧК-Русе бе подкрепена от Регионална библиотека “Любен Каравелов”, Съюз на пенсионерите и Лечебни заведения „Медика“.

Примерът на участниците във фестивала се оказа заразителен – само за 30 минути над 10 души от третата възраст се записаха да станат доброволци.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари