Фермери и машинисти излязоха на протести в Германия

1
Фермери и машинисти излязоха на протести в Германия

Кулминацията ще бъде в Берлин в понеделник

Германия в прегръдката на протести. Те започнаха още в понеделник с недоволството на фермерите, което продължава и беше съчетано през изминалите дни с тридневна стачка и на машинистите.

Всичко започна с протеста на фермерите в понеделник с блокади в градове и по магистрали. Тези блокади продължиха през цялата работна седмица, ще продължат и през почивните дни, съобщава NOVA.

Кулминацията ще бъде в понеделник в Берлин, където се очаква хиляди трактори да блокират центъра на столицата. Машинистите проведоха пък поредната си стачка и дадоха заявки, че e възможно да има протестират и в бъдеще.

Управлението на ферма вече е изключително предизвикателство и предложението на федералното правителство да компенсира своите финансови неволи чрез съкращаване на селскостопанските инвестиции е възмутително. Това накара фермерите да се чувстват изключително ядосани. Ние изискваме оттеглянето на тези предложени планове", посочи Хайнер Борн, президент, Земеделска асоциация Брукфелд.

А „финансовите неволи“ на правителството са сериозни - дупка в бюджета от 60 милиарда евро, които трябва да бъдат компенсирани. Един от плановете е да бъдат отменени част от субсидиите на фермерите и да бъдат вдигнати данъците за тях. Управляващите дадоха назад. Данъчната отстъпка за дизела да бъде постепенно премахната, но за фермерите това е недостатъчно.

"Мрачната реалност е, че разходите са се повишили до ниво, което затруднява оцеляването на много ферми. Тези ферми, решени да продължат да работят, трябва да се подготвят за финансов крах. Трябва да спрем плановете на управляващата коалиция, като първи, които поемат тежестта на катастрофата ще бъдат малките семейни стопанства", каза Томас Харант, фермер от Бавария.

Към стачкуващите фермери се присъединиха и машинистите с искания за намаляване на работното време и запазване на заплатите. Тяхната стачка приключи преди часове и доведе до хаос сред пътуващите.

Беше ми много трудно да намеря връзка, защото трябва също да летя оттук, за да стигна до работа. И трябваше да търся много, за да открия тази възможност да стигна до централната гара на Дюселдорф в 10:30 часа сутринта. Но това ми струваше много време, нерви и пари“, заяви Ваджих Ууни.

Според някои анализатори недоволството на места надхвърля конкретните искания на протестиращите сектори, става дума за цялостното недоволство от политиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    фена на Путин
    И в Германия замириса на украински борш. А бяха толкова добре преди да започнат да изпълняват външнополитическите капризи на сащ.
  • 3
    1
    Deutsche Scheiße
    Е, за немските земеделци и фермери може да няма пари, но немската икономика налива милиарди в държава 404, черната дупка Украйна! Солидарност и €вроатлантически ценности, рррръйш ли!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари