Фалшиви новини за починали след COVID ваксина заляха социалните мрежи

0
Учителка от Разград, лекар от Пазарджик и семейство медици от В. Търново са обявени за починали след поставяне на ваксина срещу Ковид-19
Учителка от Разград, лекар от Пазарджик и семейство медици от В. Търново са обявени за починали след поставяне на ваксина срещу Ковид-19

Вълна от фалшиви новини за починали след поставяне на ваксина срещу Covid-19 у нас заляха социалните мрежи 

По една от тях прокуратурата в Разград започна разследване срещу интернет сайт, обявил учителка за починала само 15 минути след поставянето на ваксина.

Интернет пространството през последните дни наистина беше залято от новини, които предимно съобщават за починали български медици, на които е поставена ваксина. Нещо повече - някои сайтове стигат до там да обявят за мъртви цели семейства. Това със сигурност са фалшиви новини.

На въпрос на БНТ има ли такива данни, от Здравното министерство отговориха, че до момента в Изпълнителната агенция по лекарствата не е постъпвала информация за смъртни случаи след поставянето на ваксина.

При приблизително двама от 1000 инжектирани има съобщения за поява на нежелани реакции като болка или зачервяване на мястото на убождането, умора, главоболие и ниска температура. Хоспитализиран е само един ваксиниран. Става дума за алергична реакция, а пациентът е престоял в болница един ден.

Една от най-стряскащите фалшиви новини е с адрес Разград.

Интернет сайт разпространи невярна информация за починала учителка след поставяне на ваксина и дори посочи името и възрастта ѝ.

Друга новина посочва за мъртъв лекар от Пазарджик.

Сайт публикува информация за цяло семейство медици, жертви на ваксината във Велико Търново. Същият сайт разказва и за подобен сюжет в Шумен.

Случаят в Разград предизвика сериозна реакция и разследване. Регионалната здравна инспекция установи, че в действителност има учителка с името и възрастта на цитираната в сайта. Тя е жива, здрава и не се е подлагала на ваксина.

"Нищо вярно няма в тази новина. Точно и затова предприехме действия да уведомим прокуратурата", каза д-р Ася Генева - директор на РЗИ - Разград.

От прокуратурата стигнали до лицето, публикувало информацията, но случаят все още се изяснява.

"Ще се работи лично с лицето, което е качило информацията, да не би той пък от своя страна отнякъде да е чел, но ако не посочи негов първоизточник, той ще бъде привлечен към наказателна отговорност", каза Тихомир Тодоров - окръжен прокурор на Разград.

Здравната инспекция в Пазарджик също официално опроверга там да има смъртен случай след ваксинация.

"Няма такова медицинско лице, при което да е настъпило не само смърт, но и нямаме с някакви сериозни постваксинални реакции", каза д-р Фани Петрова - директор на РЗИ - Пазарджик.

Медийна и дигитална грамотност, задължително критично мислене и рефлекс за проверка на новините от различни източници - според специалистите това е начинът за различаване на фалшиви от истински новини.

"Трябва да се доверяваме на източници, които вече са създали в нашето съзнание престижност, на които сме се доверявали в годините назад, да търсим препотвърждаване на дадена инмформация от не толкова квалитетни източници у тези, да кажем, обществените медии", обяснява проф. Росен Стоянов - преподавател в НБУ.

Според психолози гръмните заглавия и ужасът привличат най-много читатели. Кои обаче са възрастовите групи, които са най-уязвими на фалшиви новини?

"Със сигурност възрастните хора, които са тревожни, загрижени сега в момента за здравето си. Другите, разбира се, са подрастващите, които тепърва следва да развият критичното си мислене. Те са все още по-лесно манипулируеми", обясни психологът Полина Василева.

За да не стигат фалшиви новини до най-уязвимите, във Фейсбук и Инстаграм обявиха, че ще премахват публикации с неверни твърдения, свързани с ваксините.

Авторите на фалшиви новини от този тип са застрашени от присъда до 5 години затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари