Фалшификатор №1 отърва от пандиза, сключил споразумение с прокуратурата

0
Мирослав Танков има шест присъди и седем самоличности
Мирослав Танков има шест присъди и седем самоличности

Мирослав Танков има шест присъди и седем самоличности

В затвора няма да лежи обявеният от МВР за топфалшификатор - електроинженерът Мирослав Танков, който има шест присъди и се подвизава под седем различни самоличности. Той е многократно задържан за различни мошенически схеми. Танков се отърва от пандиза, след като сключи споразумение с прокуратурата и то бе одобрено от спецсъда. Танков се призна за виновен по повдигнато му обвинение за участие в организирана престъпна група за фалшифициране и продажба на документи с користна цел. Така той е осъден на пробация за срок от една година.

Вината си за същото престъпление призна и посоченият за бос на групата Билял Халил. Той обаче отива в затвора за една година, която трябва да излежи при при строг режим. От това време ще му бъдат приспаднати осем месеца - времето, през което е бил в ареста преди започването на процеса. Билял трябва да влезе зад решетките през тази седмица и евентуално да излезе на свобода преди раждането на детето му. Бременната му съпруга Дариела също подписа споразумение и получи едва 3 месеца затвор условно.

Всеки от тримата осъдени трябва да плати и разноските по делото в размер на 2253 лв.

В същото време облаците над главата на осъдения Мирослав Танков все още не са са разнесли, макар че се отърва от затвора засега. Срещу него се води и друго дело - пак за фалшификация на документи и пари.
Името на топизмамника нашумя при акция на полицията във Велико Търново през далечната 2010 г. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че при операцията на МВР срещу печатари и търговци на винетки менте колегите му са попаднали на "Пещерата на Али Баба". Инженерът Танков бе обявен за бос на бандата, в която влизат още четирима тарикати. Между тях бе и бившият общински съветник Иван Иванов, собственик на рекламно-издателски комплекс, в който са печатани ментетата. При акцията от цеховете на престъпната група във Велико Търново, Севлиево и Габрово са иззети 50 000 фалшиви винетки, 15 000 лв., лични карти, бланки за паспорти, заготовки за пари менте, печати на институции и материали за изготвянето им. Криминалисти изчислиха, че бандата е произвела над 500 000 винетки за около 400 млн. лева. 90% от винетките били за товарни автомобили, които струват по 1300 лева за един брой.

След акцията във Велико Търново Мирослав Танков се сдоби с прозвището Миро Алибабата. Въпреки многобройните си присъди до момента той е прекарал в затвора само пет години. Никога не е работил по специалността си като инженер, с фалшификации се занимава от 19-годишен, признава той.

Установил се във Велико Търново на квартира при хазяин бившо ченге, докато бил обявен за издирване заради бягство от пробация. За да се скрие, си изфабрикувал седем лични карти. На тях сложил своя снимка, а данните били на други хора с първо име Мирослав. Според публичните изказвания на Танков той се сдобил с данните от ченгета, които срещу заплащане ги вадели директно от системата на МВР. До разбиването на фалшификаторската му схема се стигнало след предателството на лаком член от групата, който пласирал стоката на по-висока цена.

Ченгетата спипали за първи път Миро Алибабата с бандерол менте през далечната 1995 г. Тогава го осъдили на шест месеца условно с 3 години изпитателен срок. Мошеникът обаче го нарушил и бил тикнат в затвора през 1999 г. След като излиза от пандиза, се оказва без пукнат грош в джоба. Тогава той влиза в ролята на електротехник. Под това прикритие обикаля домовете на клиенти с повредена техника. Под претекст, че ще ги ремонтира в сервиз, ги взема и изчезва.

Оцеляващият

"Аз съм от оцеляващите и мисля умно и бързо, когато съм най-притиснат. Сега съм измислил и законен бизнес, почтен - ще си правя кредитно-консултантска фирма. Ще съветвам хората как да вземат заеми от банките...", споделя фалшификаторът преди време. По думите му има намерение да осъществи плановете си, след като сключи споразумение и по делото за бандеролите менте, открити в "Пещерата на Али Баба".
Тарикатът е убеден е, че не прави нищо лошо, като лъже държавата, защото и тя го мами. Миро Алибабата е категоричен, че България е златна мина за можещите. Бедни тук са само неуките, обобщава той.

Ваня ТОДОРОВА

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари