Европейският съюз и Египет пред сделка за доставка на газ

0
ЕС се стреми да намали зависимостта си от руските доставки
ЕС се стреми да намали зависимостта си от руските доставки Снимка: Getty Images

ЕС се стреми да намали зависимостта си от руските доставки

Европейският съюз и Египет трябва да подпишат споразумение по-късно този месец за снабдяване на блока с газ, докато ЕС се стреми да намали зависимостта си от руските доставки, според проектодокумент, съобщава Bloomberg.

Двете страни и Израел са готови да се споразумеят за меморандум за разбирателство, когато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Кайро по-късно този месец, според проектодекларацията. Bloomberg по-рано съобщи, че подобна сделка ще включва втечняване на израелския природен газ в египетските преработвателни заводи, преди да бъде изпратен в ЕС. Тя може също да съдържа мерки за предотвратяване на течовете на метан, който е мощен парников газ.

„Сигурността на доставките на газ е обща основна грижа“, се казва в проектодокумента, който все още подлежи на промяна. „Египет и ЕС ще работят заедно за стабилните доставки на газ за ЕС."

Предложената сделка с Египет подчертава решаващата роля на страната за осигуряване на продоволствена и енергийна сигурност след нахлуването на Русия в Украйна. Лидерите на ЕС също така подчертаха потенциала на африканските страни да предоставят не само втечнения природен газ, необходим за замяна на руските изкопаеми горива, но и зелен водород през следващите години. Блокът цели внос на 10 милиона тона "зелен" газ от чужбина до края на десетилетието, същото количество, което регионът има за цел да произвежда сам.

Все пак има опасения относно въздействието върху климата, което тези нови споразумения ще донесат, особено по отношение на емисиите на метан, които могат да бъдат 80 пъти по-мощни от въглеродния диоксид в период от две десетилетия. Алжир, друга страна, с която ЕС иска да осигурява доставки на газ, има гигантско газово находище, което изпуска метан от близо четири десетилетия.

Египет, който ще бъде домакин на срещата на върха на СОР27 за климата тази година, все още не е подписал глобалното обещание за метан - споразумение, подписано от над 100 държави за намаляване на емисиите на газа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари