Европейска нощ на учените в Русенския университет

3

В РУ „Ангел Кънчев“ откриха изложба на една от най-отявлените боркини за равни права на жените след Освобождението Димитрина Иванова

Днес в РУ „Ангел Кънчев“ бе официалното откриване на Европейската нощ на учените. „В днешно време образование, науката и практика са тясно свързани, затова за Русе, Общината и Русенският университет е чест, че за шестнадесета поредна година се включват в инициативата.“ С тези думи заместник-кметът Димитър Недев се обърна към ректора акад. Христо Белоев и академичното ръководство. Гости на събитието бяха и заместник-областният управител Георги Георгиев и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

То се провежда едновременно в повече от 300 града в Европа и е инициатива на Европейската комисия. Темата, която Европейска нощ на учените ще представи през 2023 г., е как човечеството трябва да се адаптира към промените в климата, информираха от Община Русе.

По време на събитието бяха наградени победителите в конкурса „Моят поглед към кариерите на бъдещето“. В него са участвали 28 младежи в три категории – есе, презентация и рисунка. Първото място за есе отиде при Алекс Корабова, второто при Милена Георгиева, а третото бе отсъдено за Велина Димитрова и Денис Ружди. Наградата за най-добра презентация беше за Нурай Салим, след нея се наредиха Цветозара Тодорова и Вероника Петрова. Раздадени бяха и поощрителни награди в раздела за рисунка.

Със съдействието на Регионалния исторически музей в Русе бе открита изложба на една от най-отявлените боркини за равни права на жените след Освобождението Димитрина Иванова. Тя е русенка и автор на редици научни трудове, сред които монографията „Правна защита на женския труд“. Изложбата бе представена от Ренета Рошкева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари