Европа страда от невиждани горещини

1
Температурите минават 40 градуса
Температурите минават 40 градуса

Европа и днес страда от горещини, довели до пожари, замърсяване и температурни рекорди, предаде Франс прес.

Във Франция следобед се очакват температури между 38 и 41 градуса в районите южно от река Лоара, 33 до 37 градуса по на север в департаментите, в които е обявен оранжев код, и малко по-ниски по средиземноморското крайбрежие, съобщи "Метео Франс", цитирана от БТА.

Средната максимална температура във Франция вчера (34,9 градуса) вече счупи рекорда за месец юни, а в Клермон Феран, в Централния масив, бяха отчетени 40,9 градуса, което е абсолютен рекорд за града, отбеляза националната метеорологична служба.

Утре температурите ще се покачат още и на места може да бъде счупен националният рекорд от 12 август 2003 г., когато на две места в департамент Гар, Южна Франция, са били регистрирани 44,1 градуса, предупреждават метеоролозите.

"Ще трябва да променим организацията си, начина си на работа", каза от Токио френският президент Еманюел Макрон предвиждайки "приспособяване на обществото и практиките му" заради глобалното затопляне.

Макрон е в Япония за срещата на върха на Г-20 утре и вдругиден.

Температури над 40 градуса се очакват днес и утре на Апенините и особено в централните и северните части на полуострова. Жегите в Италия тази сутрин взеха жертва - 72-годишен бездомник почина близо до централната гара на Милано.

Няколкостотин пожарникари бяха изпратени вчера да се борят с горски пожар в испанската област Каталуния. Стихията е унищожила 3500 хектара площи.

"Не сме се сблъсквали с толкова голям пожар от 20 години", казаха регионалните власти.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари