Европа ще прави мини-Шенген само от 5 държави

0
Общи граничари на цяла Европа
Общи граничари на цяла Европа

Холандия планира мини-Шенген, към който да се присъединят Белгия, Австрия, Германия и Люксембург

Да бъдат създадени общи европейски гранични сили както за сухопътните, така и за морските граници и те да поемат охраната на външните за ЕС граници. Това предложение на Франция ще обсъдят в петък министрите на вътрешните работи на спешно свикан европейски съвет в Брюксел.

От българска страна ще участва вицепремиерът Румяна Бъчварова и ще подкрепи френското искане, научихме от в. “24 часа”.

България ще защитава позицията, че в сегашния си вид охраната на границите в ЕС не е достатъчно ефективна.

“Шенген не работи”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Като начало европейските гранични сили трябва да поемат охраната на най-рисковите и пропускливи външни граници като тези на Гърция с Турция, предвижда френското предложение, съобщи “ИЮ Обзървър”. Тази граница поема най-големия поток на влизащи нелегално в ЕС имигранти, сред които се подозира, че могат да се промъкнат и терористи.

На пресконференция в Брюксел европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос обяви, че комисията ще представи своите предложения за европейски гранични сили през декември, за “интелигентни граници” следващата пролет и за контрола за финансирането - в следващите седмици. Европейската комисия ще направи реформа на системата на функциониране на шенгенското пространство по-специално в областта на обмена на информация между полицейските, имиграционните и граничните структури на общността, за да се гарантира стриктното прилагане на ограниченията за влизане в ЕС, заяви Аврамопулос.

Европейските граждани да бъдат изправени пред много по-строги и систематични проверки на личните документи при напускане или влизане в шенгенската зона в Европа. За това ще настоява Франция още на извънредната среща на вътрешните министри в петък в Брюксел.

Париж представя на министрите цял пакет от мерки за пътуванията в Европа. Франция настоява за задължителна проверка на личните документи на всички европейски граждани и систематично сравняване на данните им с информационната система на Шенген, която функционира по границите, както това се прави за граждани от страни извън ЕС. В момента обикновено паспортите на гражданите на ЕС са подлагани само на визуална проверка дали са валидни и дали са на съответното лице.

Като допълнение към тази мярка България и Румъния ще поискат пълен достъп до Шенгенската информационна система

В момента двете страни нямат достъп в реално време до нея, както и техните информационни масиви не са достъпни през шенгенската система. България ще подчертае, че е сред страните, издаващи най-много визи за трети страни, поради което разполага с полезна информация.

Затягане на режима за чекиране на пътниците за вътрешноевропейските полети е мярката, предложена от Франция, която засега среща подкрепата на всички останали членки, разказаха дипломати. Париж настоява за бързо въвеждане на отдавна готвения в ЕС проект за база данни PNR (Passenger Name Record - “Регистрация на имената на пътниците”), която ще засяга пътуващите със самолет. В момента предложението е тя да засяга полетите между ЕС и трети страни. Франция отива още по-далеч, като настоява системата да се въведе за вътрешните полети в Шенген, а данните за пътниците да бъдат съхранявани 1 г.

Предложението за системата сега се обсъжда в Европейската комисия, страните членки и в Европейския парламент. Някои евродепутати се противопоставят яростно на въвеждането ѝ от опасения за злоупотреба с личните данни на хората.

Франция настоява за пакет от мерки срещу продажбата и търговията с оръжия, следене на паричните трансакции и ограничаване на средствата за разплащане в брой, както и за по-сериозен обмен на разузнавателна информация в ЕС. Тези предложения също щели да бъдат подкрепени от България.

България обаче категорично щяла да се противопостави на идеята на Холандия за създаване на граничен контрол между част от държавите в ЕС и останалите.

Холандия обмисля възможността за създаване на нова зона за граничен контрол, определена като мини-Шенген, която да действа по същите правила. Предвижда се външната ѝ граница да бъде охранявана, а за да се предотврати влизане на кандидати за убежище без паспорти, се планира да бъде въведен паспортен контрол. Очакванията са в нея да влязат Белгия, Холандия, Люксембург, Германия и Австрия. Според някои информации правителството на Холандия вече е провело обсъждания по въпроса.

Министрите ще обсъждат отново и спорната тема за разпределението на бежанците по квоти в страните от ЕС. Унгарският парламент гласува в сряда закон, възлагащ на правителството да даде под съд решението на Брюксел за квотното разпределение на бежанците. Будапеща ще подаде иска в Съда на ЕС през декември. Словакия също вече обяви, че ще даде под съд квотната система за бежанците. Позицията на новото полско правителство е за възприемане на по-твърд курс към мигрантите. Полша също отказва да спазва квотите, наложени с общо решение на ЕС. Българският външен министър Даниел Митов също се противопостави на въвеждането на квотите след атентатите в Париж.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари