Европа хвърля пари за абсурдни строежи в България

1

Европа хвърля пари за развитието на България, но те много често се използват за реализиране на неадекватни или направо ненужни проекти. Един от най-фрапиращите случаи е изграждането на мащабен спортен комплекс в най-бедния край на България – Северозападния регион.

В момента край видинското Ново село се изгражда стадион и спортен комплекс към него за баснословните 5 млн. и 800 хиляди лева. Комплексът е разположен върху 38 дка площ на мястото на стар стадион и освен футболното игрище включва открит плувен басейн, два паркинга, сервизни помещения, пречиствателна станция за отпадни води. Около стадиона се изгражда лекоатлетическа писта с 4 състезателни коридора, игрища за баскетбол, волейбол, пише  BIG5.BG.

На пръв поглед изглежда похвално, че се развива спортната база. Но отсега е ясно, че скъпите съоръжения ще останат доста години неизползвани, защото пенсионерите от близкото село отдавна са престанали да играят футбол - а също и волейбол, пък и съседните села са тотално обезлюдени. Местни хора коментират, че много по-добре би било европейските пари да бяха вложени в реконструкция на легендарната, но от години затворена винарска изба „Новоселска гъмза“, където да продължи производството на вино от уникалния сорт. Друг обект в района, където биха се наместили по-добре парите на Европа, е изграждане на спортен плувен комплекс във Видин, какъвто в града липсва.  

Изглежда кметовете в северозападният регион масово са обхванати от манията да правят стадиони, защото в община Ружинци - на пътя между Видин и Монтана, също се работи в това направление. Но там в две съседни села се издигат два стадиона, където също за хвърлени около 6 милиона за спортните съоръжения. Двата стадиона ще имат съответно по 1 000 и 1 300 места, като населението на едното село - Ружинци е около 790 човек,  а на другото с. Дреновец е с около 1200 души, повечето с над половин век живот зад гърба си. Всичко това е на фона на разнебитената пътна мрежа в района, която би трябвало да се оправи приоритетно, тъй като едва поема тировете от Дунав мост 2. 

По ирония на съдбата в този изпаднал край, в село Ясен, пак с европейски пари, е построена най-абсурдно изглеждащата сграда в света. Зданието се води туристически център в район, където туристически забележителности с карта да търсиш, няма да намериш. Затова пък има поля с царевица и слънчогледи. Най-близката туристическа забележителност се намира 15 километра – крепостта Баба Вида. На всичкото отгоре в същата футуристична сграда, наподобяваща летяща чиния и контрастираща с порутените селски къщи, се помещава кметството.

Хората алармират и за милиони, хвърлени за странни пътища. Така например неотдавна по Нова телевизия беше излъчен репортаж в друга аномалия в района на Сливница, където са били закопани два милиона лева за 3 километра път към село с 5 души население. 

„Това са най-старите населени места в нашата община. Оттам се е зародил животът. За момента наистина живеят малко хора. Но как да живеят повече хора, когато няма път", оправда се кметът на Сливница Васко Стоилков. Подобно на този кмет и негови  колеги се гордеят с усвоените средства. Въпросът е дали няма да останат паметници на европейските ни утопии. 

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари