Еврохолд България купува дъщерно дружество на Авто Юнион

1
Основният индекс на БФБ SOFIX с 0,85 процента нагоре
Основният индекс на БФБ SOFIX с 0,85 процента нагоре Снимка: Eurohold

Основният индекс на Българската фондова борса SOFIX се покачи с 0,85 процента до 611,23 пункта в днешната сесия, а широкият индекс BGBX40 прибави 0,44 на сто до 138,74 пункта.

Оборотът на основния пазар на БФБ днес беше 1 330 813 лева.

Цената на акциите на "Софарма" АД остана без промяна на ниво 4,24 лева. Котировките на Централна кооперативна банка спаднаха с 3 процента до 0,97 лева. Акциите на "Еврохолд България" АД поскъпнаха с 4,85 на сто до 2,16 лева за брой. Без промяна по 24,80 лева за брой се търгуват книжата на "Алтерко" АД. Акциите на "Доверие Холдинг" АД поскъпнаха с 2,74 процента до 8,26 лева едната.

"Авто Юнион" АД подписа предварителен договор за продажбата на дъщерното си дружество - официален вносител на автомобили с марката Mazda, съобщи компанията през сайта на борсата. С друго съобщение Еврохолд България информира, че купува това дружество през автомобилния си холдинг, предава БТА.

След получаване на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, "Сирма Груп Холдинг" АД подписа договор с акционерите на ИТ дружеството Сайънт АД за придобиване на мажоритарен пакет, както БТА написа по-рано днес. Книжата на "Сирма Груп Холдинг" поевтиняха на Фондовата борса с 5,46 на сто до 0,45 лева за акция.

Сирма днес придобива 80 на сто или 200 000 броя от акциите на дружеството Сайънт. Договорът предвижда и опция за "Сирма Груп Холдинг" за последващо придобиване и на останалите 20 на сто от акциите на дружеството на 1 април 2024 година.

"Сирма Груп Холдинг" АД, създадена през 1992 г., е специализирана в създаването на поръчков софтуер, ИТ и бизнес консултиране и професионални софтуерни услуги в няколко направления - банки и застраховане, пазарно разузнаване, здравеопазване, опаковъчна промишленост и измерванията. Компаниите от групата създават световно разпознаваеми софтуерни продукти, базирани на семантични технологии, индустриален софтуер, приложения в областта на телемедицината, киберсигурност и облачни решения, платформи за електронно управление, електронни административни услуги и др. В групата работят над 400 опитни софтуерни специалисти, които са реализирали стотици успешни проекти на пет континента. Сирма е експортно ориентирана група. През 2020 г. Групата реализира продажби в 53 държави. Консолидираните приходи от 59,4 милиона лева имат следната структура:

- България: 23,2 милиона лева или 39,36 на сто от общите приходи от продажби, реализирани на глобално ниво;

- САЩ: 13,6 милиона лева или 22,91 на сто;

- Великобритания: 9,8 милиона лева или 16,48 на сто;

- Европа (без България и Великобритания): 9,7 милиона лева или 16,40 на сто.

Сирма Груп разполага с подразделения в Албания, Бразилия, България, Великобритания, Германия и САЩ, посочват от дружеството.

"Сайънт" е партньор за разработване на ИТ решения, обслужващ специфични сектори на индустрията, включително пътувания и хотелиерство, логистика и транспорт, финанси и банкиране, като работи както с големи предприятия, така и с бързо развиващи се стартиращи компании по целия свят.

"Сайънт" разработва технически решения, включително big data и business intelligence, машинно обучение, и формира стабилни и съвместими интеграции и интерфейси за нови цифрови платформи и наследени системи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари