Евродепутатите ще обсъждат санкциите по Магнитски срещу българи

0
Депутатите питат за подхода на ЕС срещу корупцията
Депутатите питат за подхода на ЕС срещу корупцията Снимка: БГНЕС

След седмица Европейският парламент ще обсъди наложените от САЩ санкции по глобалния закон "Магнитски" на трима български граждани и техните мрежи.

От сайта на Европарламента се вижда, че на сесията на 16 септември ще се дебатира по въпрос на депутата Хуан Фернандо Лопес Агилар в качеството му на председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Той изисква устен отговор от ЕК как тя "възприема факта, че държава извън ЕС, която се счита за съюзник, предприема действия срещу корупцията в държава членка". Комисията, оглавявана от Агилар, се интересува и "по какъв начин това променя оценката на Комисията за сегашния ѝ подход, и по-специално оценката на досегашните ѝ действия по този въпрос". Освен това ще има въпроси и какви действия предвижда ЕК за стабилен подход към корупцията на държавно равнище в България, както и ще бъде ли Комисията по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки, пише "Клуб Z".

Във въпроса на Агилар се иска уточнение и ще засили ли Комисията строгостта на мониторинга на корупцията и ще изготви ли заключения и ще включи ли препоръки в докладите си за принципите на правовата държава, след като вече не публикува доклади за борба с корупцията. Във въпроса, зададен на 2 септември, се пита и как работата на Европейската прокуратура ще оказва съдействие и ще има ли обща стратегия за борба с корупцията в ЕС.

САЩ наложиха санкции срещу трима българи на 2 юни - бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков, който пребивава в Дубай, докато в България прокуратурата го обвинява в десетки престъпления, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и Илко Желязков - доскоро зам.-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари