Евакуацията на българите в Украйна: 7 автобуса за над 500 човека

0
По последната официална информация от външното ни министерство става ясно, че в Украйна няма пострадали българи
По последната официална информация от външното ни министерство става ясно, че в Украйна няма пострадали българи Видео: NOVA

Седем са автобусите, които извозват над 500 наши сънародници от Киев и Одеса

Започна евакуация на българите в Украйна. Седем са автобусите, които ще извозят над 500 наши сънародници от Киев и Одеса. Според външното ни министерство има координация с посолствата на Молдова и Румъния за съдействие при преминаването на границите, предаде NOVA

Вече е в ход евакуацията на 363 български граждани в Киев и около 150 в Одеса. Днес от Украйна към България тръгнаха три автобуса. Кога точно ще пристигнат у нас, предвид ситуацията по границите, не е ясно. 

30 български граждани са настанени в посолството ни в Киев. За тези хора, които не са с българско гражданство, но търсят убежище у нас, тепърва ще се мисли план за евакуация

В ранния следобед от външното ни министерство обявиха, че част от българите в Украйна потеглят към България

Ще бъдат извозени поетапно с 4 автобуса от Киев и с 3 автобуса от Одеса”, обяви зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова. 

Кога ще пристигнат никой не може да каже, защото в момента по границите, колкото и да няма кой знае какви струпвания, на някои места има забавяния, украинските власти проверяват и те доста щателно”, каза директорът на Ситуационния център Антон Марков.

“За Одеса работим освен за днес, и за утре за още два автобуса, които също ще могат да бъдат заети с български граждани”, добави още той. 

Посолството ни в Киев също настанява наши сънародници. 

“По тяхна оценка не са пряко заплашени , тъй като няма стратегически обекти наблизо и в момента не се очакват ракетни удари. Но има опасения цивилна групи, от силови групировки”, поясни зам.-министърът на външните работи. 

“Инструкциите от името на министър Генчовска към нашия посланик е да не бъдат връщани граждани, но имайте предвид, че все пак това посолство не е разтегателно и не можем да съберем всички желаещи и да ги приберем”, каза Марков.

От външното ни министерство уточниха и че имат проблем с комуникацията с хората, които търсят помощ.

“Когато телефонът е зает и се говори с някой друг, за съжаление, дава сигнал свободно, няколко пъти се опитваме да оправим този проблем, работим по този въпрос, но така или иначе ще приемем всички обаждания”, обясни Димитрова. 

Колкото до хората, които нямат български паспорти, но търсят убежище у нас, тепърва ще се обмисля как да им се помогне. 

Заедно с наши партньори от други държави да осигурим като първа стъпка хуманитарен коридор за доставка на различни стоки от нужда и вече ще мислим варианти как да ги изтеглим, предвид това колко души са заявили, че искат да се приберат”, поясни още Димитрова.

Украйна днес е поискала от страната ни помощ от първа необходимост като храна и дрехи.

По последната официална информация от външното ни министерство става ясно, че в Украйна няма пострадали българи

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари