Екипът на bTV се размина на косъм от ракетен удар в Украйна

0
"Автобусите угасиха двигателите, а ние изчакахме в укритието на тъмнината”, разказа Цветана Балабанова
"Автобусите угасиха двигателите, а ние изчакахме в укритието на тъмнината”, разказа Цветана Балабанова Снимка: bTV

Колоната от автобуси с българи, които се евакуират от Украйна, вече премина молдовско-румънската граница

В един от тях е екипът на bTV Цветана Балабанова и Александър Русиченко. 

По време на пътуването си те са се разминали на косъм с ракетен удар по селището Бяла черква.

„На около 90 километра от Киев чухме силен взрив в непосредствена близост, служителите на бензиностанцията незабавно изгасиха светлините, шофьорите на автобусите угасиха двигателите, а ние изчакахме в укритието на тъмнината”, разказа Цветана Балабанова.

Все пак са успели да се измъкнат от ракетния обстрел на селището Била църква, където под руините се издирват хора. 

Пътуването на автобусите продължава над 31 часа. Те са тръгнали вчера в 16 ч  от Киев и са прекарали около 3,5 часа на украинско-молдовската граница, където са били свалени трима млади украинци, които са в боеспособна възраст.

Пътят е продължил през цяла Молдова, след което са изчакали около час и половина на румънската граница, където е имало и други автомобили с украинска регистрация, с хора, бягащи от войната.

След дълги часове на ужас, неизвестност и противоречива информация дворът на българското посолство в Украйна е приютил хора с различни човешки съдби и една обща надежда за бягство.

„Надяваме се да имаме възможност да си спомняме, т.е. да прекосим границата безопасно”, каза Борислав Петков.

В трепетно очакване на евакуацията пред посолството са се събрали и десетки украинци, отново под звуците на сирени за въздушна тревога.

Светлана тръгва за България, тъй като най-голямата й дъщеря учи в наш университет. Не знае обаче къде ще се настани с останалите си 3 деца.

 „Много ни беше тежко, особено когато се чуваха сирените, беше много страшно”, разказа Светлана.

След дълги часове чакане най-накрая пристигат заветните автобуси. 190 българи и около 50 чужди граждани потеглят. Излизането от Киев е като на филм: по улиците почти не се забелязват цивилни, на всяко кръстовище се издигат блок-постове: бетонни блокове, противотанкови прегради.

Зад укрепленията, изградени от чували с пясък и автомобилни гуми, стърчат дулата на автомати. Зеленият коридор обаче сработва.

„Определено не ни беше страх. По-трудно ни беше пристигането до Киев”, каза шофьорът Васил Цонев.

Извън града виждаме черните облаци от все още тлеещата нефтобаза във Василков, ударена от руски ракети. На всеки няколко километра по пътя намаляваме скоростта, за да минем покрай постовете, охранявани от въоръженото украинско опълчение.

След тежка нощ и тричасов престой на границата с Молдова излизат от Украйна с четирима души по-малко. Трима от тях са украински младежи, непожалени от военното положение. За останалите новият ден носи облекчение.

 „Това е най-щастливият ми Първи март”, категоричен е Васко Младенов.

И ако в следващите дни хората от тези автобуси ще се опитат да забравят за звука на сирените и ракетния обстрел, в Киев под обсада остават още хиляди, включително и десетки наши сънародници.

А след пълната евакуация на българското посолство, за тях има два варианта: да чакат по мазетата или да се опитат да избягат сами.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    6
    Bonkerz
    Стига манипулации! Забранен е само 1 канал - Russia Today, който е на английски език специално за да облъчва Запада с откровени лъжи и дезинформации. В Германия и youtube е забранен още от миналата година за лъжливи информации относно COVID-19. А медиите в Русия изопачават истината относно войната, само 498 загинали имало (чак на 6-тия ден си признаха, голям смях, докато Украйна твърди че са загинали 6000 руснаци), нямало цивилни жертви (тия сериозно ли?), държавата се владеела от нацисти (да ве - жените, децата и бабите са нацисти, барабар с евреина Зеленски), след денацификацията щели да си ходят (както вс лъгаха по 5 на ден, че само провеждат учения, няма да нападат, после щели само ДНР и ЛНР да завземат, пък нападат почти всички укр региони. Всеки ден война струва 20 милиарда долара на Путин (а валутните му резерви са замразени, с тия пари ще се платят репарации и ще се възстанови Украйна). Руснаците вярвали че ше ги посрещнат с хляб и сол, имали хранителни дажби само за 3 дни (затова крадат от магазините храна и алкохол), горивото не достига, планировката им куца яко. Като влязат в градовете ще почне партизанска война и от всеки прозорец и ъгъл ще ги дебнат РПГ, Стингър, Калашници... тогава ще затънат по-лошо от Афганистан, където СССР се осра и се изтегли с кафяво на гащите.
  • 0
    5
    До 4
    Голям праз, че са ги забранили. Ако желаем да гледаме руските медии имаме интернет за тази работа. Но това което виждам сега е все едно двама дикатори. Единия твърди че громи войските на другия и обратното и за това изобщо не се интересувам кой какво гърми в Украйна, но е факт, че руснаците нападнаха страната с пълна сила и без никакво сериозно основание.
  • 1
    4
    до 3
    Не знам какво искаш да кажеш за пропагандата, ама на запад забраниха руските медии, а в Русия НЕ СА ЗАБРАНИЛИ западните. Явно някой се страхува да не го хванат в лъжа.
  • 3
    3
    любопитен
    Искам да попитам в положение на война дали има такава възможност. Дали по време на Втората световна война Сталин е разрешавал пропагандата на Гьобелс. Ии Хитлер е разрешавал пропагандата на Сталин. Или какво, ние не се в състояние на война? След като един диктатор открито и официално предупреди България, Румъния, Литва, Латвия и Естония да променят своята ваншна политика. Явно той се интересува само от излаз на морета и от залежи на петрол и газ. Много олигарски има да храни, както и много оръжия има да произвежда. А обикновените руснаци - е там действа принципа от древен Рим, нали знаете бедните какво да правят???
  • 1
    2
    Истината
    Истината има най- малко две страни, но българските телевизии 25 часа в денонощието ни заливат само с едната истина. А другата истина? По екраните изплуваха стари позабравени муцуни, чиято вина е днешното положение на България и на българите. Явно целта на днешния глобален свят е РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари