Ето защо е модно да носиш брада

1
Брадата винаги е била и ще си остане знак за мъжественост
Брадата винаги е била и ще си остане знак за мъжественост

През последната година една тенденция завладя мъжете и у нас.

Да, мъжката мода също може да бъде интересна тема, особено когато е във фокуса на всеки уважаващ себе си мъж, който иска да е в крак с тенденциите и това, което се харесва.

И така, докато преди много година брадата е била символ на господство или мъдрост, днес тя по-скоро е аксесоар към мъжката визия и начин, по който да покажем сила.

Понякога използвана правилно, друг път не толкова, брадата се среща при почти всеки мъж на улицата и ако трябва да сме честни, повечето го правят заради срещуположния пол.

Каква обаче е историята на брадата и какво е нейното значение?

Според изследвания, брадата е била част от мъжката визия още от самото сътворение на света.

Отначало ползвана за затопляне на лицето в студа или пък за предпазване от удари, след време тя се превръща и в символ на мъжественост.

Различните религии имат и различни тълкувания за брадата.

В древните цивилизации е считана за символ на чест и единствено при сурови наказания бива отрязвана.

И все пак, в основата си брадата винаги е била и ще си остане знак за мъжественост, разделяйки момчетата от мъжете.

На места може да я срещнете и като признак за полова зрялост, също както някои отличителни белези при животните.

През последната година една тенденция завладя мъжете и у нас.

Да, мъжката мода също може да бъде интересна тема, особено когато е във фокуса на всеки уважаващ себе си мъж, който иска да е в крак с тенденциите и това, което се харесва. И така, докато преди много година брадата е била символ на господство или мъдрост, днес тя по-скоро е аксесоар към мъжката визия и начин, по който да покажем сила. Понякога използвана правилно, друг път не толкова, брадата се среща при почти всеки мъж на улицата и ако трябва да сме честни, повечето го правят заради срещуположния пол.

Каква обаче е историята на брадата и какво е нейното значение?

Според изследвания, брадата е била част от мъжката визия още от самото сътворение на света. Отначало ползвана за затопляне на лицето в студа или пък за предпазване от удари, след време тя се превръща и в символ на мъжественост.

Различните религии имат и различни тълкувания за брадата. В древните цивилизации е считана за символ на чест и единствено при сурови наказания бива отрязвана.

И все пак, в основата си брадата винаги е била и ще си остане знак за мъжественост, разделяйки момчетата от мъжете. На места може да я срещнете и като признак за полова зрялост, също както някои отличителни белези при животните.

Брадата е символ на мъдрост и мъжественост от самото сътворение на света

В Египет например най-високопоставените египтяни са пускали брадите си, които често са боядисвали, а понякога и сплитали с преплетена златна нишка.

Металната фалшива брада, която била знак за суверенитет, се носела само от дами и царе.

В древна Индия пък брадата се оставяла да расте дълга като символ на достойнство и на мъдрост

Народите на изток като цяло обгрижвали брадите си с голямо внимание и почит, а наказанието за безнравственост и прелюбодейство било публично да се отсече брадата на провинилия се.

И така, с годините модата и възприемането на брадата се променяло многократно.

Докато римляните наложили бръсненето като метод за различаване от гърците, няколкостотин години по-късно Ренесансът отново върнал тази мода.

Екстравагантни и понякога дори нереални, мъжките бради приемали всякакви форми и размери и докато някои имали бради заради религиозните си убеждения, други го правили просто за да са в крачка с тенденциите.

Large Image

Днес по улицата ще срещнете много хора с брада, но не навсякъде това е разрешено. Определени спортове или професии имат наложени строги правила за носенето на брада и на места тя дори е забранена, най-вече с цел да не пострадате, ако работите в пожарната, ако сте пилот на самолет или нещо подобно. Ако оставим това настрана, всички останали нямат ограничение как да изглеждат и тук идва моментът да погледнем на темата през очите на модата. За жалост, мнението на професионалистите е, че българските мъже не знаят как да поддържат и оформят брадата си, за да изглеждат добре и да отива на формата на лицето им. Може би не знаете, но всъщност формата на лицето ви определя каква брада да имате. Затова може да погледнете и инфографиката по-горе, която да ви помогне в избора.

Васил Петровичин

Васил Петровичин

За да не говорим само празни приказки, решихме да вземем мнението и на специалист в областта, който наистина знае как трябва да изглеждаме. Васил Петровичин е експерт в областта на модата и сподели с нас интересни неща по тази толкова нашумяла тема. Макар в световен мащаб модата да имаш брада вече да отшумява, у нас тя е в разгара си и може би е добре да чуете какво има да ви каже.

Източник: SMART NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари