Първата суперкола на Индия удари в земята Lamborgini

0

Америка създаде Ford GT и Dodge Viper. McClaren F1 излезе от фабрика във Великобритания.

Германия си има Porsche Carrera GT, докато Италия е родина на Ferrari и Lamborgini. Ала Индия никога не е произвеждала лъскави суперавтомобили, пише Ureport.

Младият предприемач Сартак Пол опитва да промени това. 21-годишният младеж, наскоро завършил университет, се е заел с трудната задача да произведе първата суперкола на Индия с помощта на екип от автоинженери в Института за технологии Манипал.

Стартиращата компания на Пол се казва Mean Metal Motors (MMM). Автомобилният производител вече има няколко концепции за бъдещите си модели и ако всичко мине гладко, се надява да покаже първия си прототип на автомобилното шоу в Париж през 2016 г.

Пол определено не страда от липса на амбиция. С очаквана цена между $125 000 и $150 000 първият модел M-Zero се надява да се конкурира с най-бързите и мощни автомобили в света.

MMM иска да създаде суперавтомобил, който да ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди и да развива максимална скорост от 321 км/ч. Двигателят ще е с мощност 500 конски сили и ще бъде частично задвижван с хибриден генератор на електричество.

M-Zero ще има система с пръстови отпечатъци, която ще замени стандартния ключ и ще позволи създаването на профили, чието избиране ще активира желаните от шофьора настройки. Те ще включват положение на седалката, настройки на климатика и музикален плейлист.

„Искаме да дадем на потребителите кола, която може същото или дори повече от Lamborgini“, казва Пол.

По отношение на аеродинамиката, той разказва, че е гледал предавания, в които са се обсъждали как най-бързите морски животни се движат през въздуха и водата. Той и екипът му са проучили какво ги прави толкова бързи.

Тялото на колата ще използва новоразработения умен материал „карбо-лен“, който според индийската компания е хем по-лек, хем с 90% по-евтин от въглеродните нишки. Пол лазва, че се надява да продаде материала на сателитни компании в Индия, за да събере пари за първия си прототип.

Набирането на средства обаче е една от многото пречки пред начинанието. Основателят на MMM смята, че индийските рискови инвеститори не търсят нови хардуерни компании, в които да наливат пари, а предпочитат софтуерните фирми от Бангалор.

Автомобилният анализатор на Economic Times Мурад Али Баиг има сериозни съмнения в успеха на стратегията за финансиране на Пол и вижда други възможности за събиране на капитал за компанията.

Той отбелязва, че за създаването на суперкола са нужни наистина добри машинни инженери.

„Модерният двигател с хибридна технология и успешното сглобяване на окачването и шасито не е проста работа и може да отнеме месеци и дори години, за да бъде изпипано достатъчно за пускането на колата на пътя“, казва Баиг.

Пол обаче държи на идеята си и казва, че компанията му е привлякла най-добрите инженери в страната.

„Успехът ни ще даде тласък на хората, които искат да постигнат нещо в света на хардуера“, казва с надежда младият предприемач.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари