Ето кои са опасните Е - та в боята за яйца и козунаците

0
Опасни Е-та има в почти всички козунаци и бои за яйца
Опасни Е-та има в почти всички козунаци и бои за яйца Снимка: БУЛФОТО

Разрешени, но опасни Е-та има в почти всички козунаци и бои за яйца.

За това гледайте етикетите, когато пазарувате за Великден. Това предупреди Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители”.

Търговската мрежа отдавна е залята с български и вносни бои и сладкиши, pik.bg. 

Козунаците ставали по-жълти с оцветителят тартразин Е 102. Той се влагал както в сладкиши, конфитюри и тестени храни, така и в консервираната риба, готовите супи и най-вече в безалкохолните напитки.

За него е доказано, че предизвиква уртикария при децата и астматични пристъпи. Има връзка и с туморите на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, обриви и хиперактивност. В България Е 102 е разрешен, но е забранен в Норвегия и Австрия. 

Е 122 - кармазин, оцветява яйцата в червено. Използва се масово и в сладкарството. Оцветителят е дериват от въглищния катран. Към него са чувствителни астматици и хора алергични към аспирин. Освен в Австрия и Норвегия е забранен в Швеция и САЩ. 

Е 142, който оцветява в зелено, също е синтетичен дериват от въглищния катран. На етикета може да се срещне и като Green S. Често се влага и в консервирания грах. Той е изхвърлен от Швеция, САЩ и Норвегия. 

Брилянтното синьо или Е133 предизвиква алергии. Освен в боите за яйца се използува в млечните продукти, сладкишите и напитките. Забрана за него има в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия. Яйцата стават кафяви благодарение на E155.

Влага се също в шоколадови миксове. Установено е, че  предизвиква астматични и алергични реакции . За него има вето в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия. 

Какво са Е-та?

Е-тата са Е-стандартите, използвани от европейските производители на хранителни продукти. Те се класифицират по типове и номера.

Макар, че всички са тествани за безопасност, някои дават нежелани странични реакции. Оцветителите са под номера E100 - E181, а консервантите от E200 до E290.

Киселините, антиоксидантите и  минералните соли са от Е296 до Е385. В тази група влиза аспиринът /аскорбиновата киселина/, който е под номер Е 300. Всички гуми, емулгатори и стабилизатори са включени от Е400 до Е495.

Следват минералните соли Е500-Е585, овкусителите Е620-Е640) и разни - E900-E1520. Между тях са изкуствените подсладители: аспартам Е 951, Цикламат Е 952 и Захарин Е 954.

Последните две Е-та са забранени в САЩ и Англия заради канцерогенните им прояви.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари