Етно сватба за Гинес вдигат в Арбанаси

0

Сватба, която да бъде вписана в Книгата на рекордите Гинес с най-много сватбари и най-дълга трапеза, ще бъде вдигната на Арбанаси на 21 юли, съобщиха органиаторите от Национален фолклорен събор „Болярска среща”.

Младоженците ще са софиянецът Георги Георгиев и изгората му Ива Янчева от Бургас.

Гостите според предварителните планове на организаторите ще са над 4500, а трапезата ще бъде дълга поне километър и половина. На поляните край Арбанаси хората ще бъдат посрещнати и нагостени с вкусни домашни погачи, сирена и боб по хайдушки.

Вече са поръчани 2000 пити, един тон сирене и един тон вино. А в най-голямата тава на Балканския полуостров ще се готви 2,3 тона манджа: месото от едно теле, 400 кг. боб, 300 кг. лук и зеленчуци.

Общо цялата сватба ще струва около 70 хил. лв.

На празника ще има и кукери, нестинарски игри, конкурс за „Най-гиздава мома на мегдана” и за детска рисунка на тема „Роден край”. Единственото поставено условие пред гостите е да са облечени в български народни носии.

Младоженецът Жоро разказа, че на него и бъдещата му съпруга са били необходими близо две години за да успеят да си набавят сватбени народни носии, като накрая се наложило мъжката носия да бъде шита специално, тъй като автентична запазена не могли да открият.

Жоро и Ива са заедно от няколко години като ги събира любовта им към българското, фолклора и традициите.

„Историята, традициите, културата и духовността. Това са основните обединяващи елементи, които ни карат да бъдем един народ”, твърди мъжът. Той разказа още, че сватбата ще бъде в северняшки стил с ритуали от северозападна България и ще продължи цели три дни.

През първия ден ще бъде пресъздадена първата среща на двамата млади на селската чешма, припламването на любовните трепети между тях, открадването на китката, сватовничеството, големия и малкия годеж. През втория ден ще бъде показано ритуалното замесване на сватбените пити. Така, както се замесва тестото, така се замесва и бъдещия живот на двамата млади в едно семейство.

Ще бъде показана и момината и момковата вечер, в които двамата млади се прощават със своето безгрижие и необвързаност, а още и ладуването на момите и засаждането на кумовото дръвче. Третия ден ще започне със сплитането на момината коса и бръсненето на младоженеца, а след това ще бъде и същинската сватбена церемония.

Ще има, разбира се, и много оръжия и пушкала, защото огнестрелните оръжия се смятало, че плашат и прогонват злите сили. Това не е първата подобна проява, организирана от Национален фолклорен събор „Болярска среща”.

Досега в продължение на пет години пазителите на българските традиции, но под името „Сдружение Лудогорие” организираха няколко старинни български сватби. През 2014 г. те направиха възстановка на сватбата от филма „Време разделно” с 440 метра софра за 1000 гости, с която поставиха балкански рекорд. На следващата година поставиха Гинес рекорд с 900 метра софра за 300 сватбари.

Тази година на Арбанаси организаторите отново ще поставят рекорд като засега крият какъв ще бъде размерът на софрата, но той най-вероятно ще надминава 1 километър. „Нашата цел е да запазим и да представяме на поколенията традициите и етнографските групи”, обяснява председателят на Национален фолклорен събор „Болярска среща” Валентин Димов. 

През трите дни на сватбата ще има Информационен център.Всеки, който желае да се настани на сватбената трапеза, трябва да отиде до него да си запише трите имена в списъка на гостите. Всеки записал се получава гривна, на която са записани: месал, ред и място.

Всички посетители трябва да носят със себе си: черги, рогозки, менци, гювечи и черпаци. След получаване на гривни, всички записали се отиват до сватбените трапези, къдетосътрудници ще ги съпроводят до обозначените места,където гостите ще си поставят нужните неща за трапезата – черги, рогозки, менци и тн.

След поставянето на вещите, гостите трябва да напуснат трапезите до пристигането на сватбената свита. В центъра на село Арбанаси – в църква „Свети Архангели Михаил и Гавраил” ще се събират момковата свита, момината свита и хайдушката свита.

Те ще се отправят към сватбените трапези, водени от отец Иван от Нови хан. След пристигането им на местността, всички записани гости следват сватбената свита и всеки си заема мястото на сватбената трапеза.

Тогава пред очите на всички гости ще започне венчавката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари