Естония предлага държавите от ЕС да купуват боеприпаси за Украйна

1
Естония предлага 27-те страни членки на ЕС да внесат още 4 милиарда евро в съвместен фонд, за да се закупят снаряди за Украйна
Естония предлага 27-те страни членки на ЕС да внесат още 4 милиарда евро в съвместен фонд, за да се закупят снаряди за Украйна Снимка: БГНЕС

Естония предлага 27-те страни членки на ЕС да внесат още 4 милиарда евро в съвместен фонд, за да се закупят снаряди за Украйна

Естония внесе предложение 27-те страни членки на ЕС да внесат още 4 милиарда евро в съвместен фонд, за да се закупят 1 милион 155-милиметрови снаряди за Украйна. Министър-председателят Кая Калас заяви, че планът е подобен на схемата за общи покупки в целия ЕС, която блокът използва за ваксините за Ковид-19 по време на пандемията.

На събранието на външните министри на ЕС в понеделник се очаква да започне дебат по предложението, предава БГНЕС.

На срещата ще присъства и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който се очаква да отправи призив за повече оръжия за Киев.

Няколко европейски дипломати заявиха, че естонското предложение е било широко приветствано, но че през следващите седмици ще се работи повече, за да се опитат да изработят конкретен план.

Службата за външни работи на ЕС трябва да излезе със собствени предложения, а министрите на отбраната ще обсъдят въпроса по-подробно следващия месец.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди тази седмица, че разходите на Украйна за боеприпаси са "многократно по-високи" от темповете на производство в членовете на алианса.

Естония изчислява, че украинските сили изстрелват до 7000 артилерийски снаряда на ден в своята отбранителна война с Русия. Но европейската отбранителна индустрия се оценява, че в момента произвежда максимум 25 000 снаряда месечно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    5
    До 1
    Прав си,но смяташ ли,че е лесно да се преговаря с диктатори??
  • -2
    4
    До 3
    А най здравия,навярно е за БСП и Нагаждане,прав ли съм?
  • 8
    3
    Sasho
    Нали уж зеления печелел войната?
  • 14
    2
    Един по(-)здрав...
    Специално за симпатизантите на ГЕРБ-СДС, ДБ, ПП, и ДПС:______ https://ibb.co/LQZrxDB
  • 20
    1
    9876
    Много е странно! ЕС сякаш не иска да има мир в Европа и по света. Вместо воюващите страни, подкрепени от ЕС, да седнат и да водят преговори за мир, много европейски държави снабдяват ли снабдяват непрекъснато Украйна с оръжие. И то от парите на европейските данъкоплатци.....По-тревожно и нечовешко е, че загиват хиляди хора от двете воюващи страни.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари