ЕС удължи мерките срещу високите цени на енергията

0
Тази сутрин е имало среща на европейските енергийни министри от страните от т. нар. "Ядрен алианс"
Тази сутрин е имало среща на европейските енергийни министри от страните от т. нар. "Ядрен алианс"

Тази сутрин е имало среща на европейските енергийни министри от страните от т. нар. "Ядрен алианс"

Съветът на ЕС съобщи, че е решил да удължи с една година действието на мерките срещу високите цени на енергията. Мерките бяха предприети след нападението на Русия срещу Украйна и целят разгръщането на производството на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) и закрила на европейските потребители, се пояснява в съобщението.

По този повод министърът на енергетиката Румен Радев посочи, че се удължават възможностите за съвместни покупки на газ в ЕС. България е заинтересована от действието на този регламент, за нас беше важно неговото удължаване, добави той.

По неговите думи се продължава и действието на тавана на цената на газа, купуван в ЕС. Министърът уточни, че днешните цени на газа са далеч под този праг и изрази надежда да не се налага тази мярка да бъде прилагана.

По повод повишаването на инвестициите във ВЕИ Радев посочи, че за България това е водеща тема. Той отбеляза, че у нас се работи за разширяване на електропреносната мрежа, за да може по-лесно да се присъединяват нови мощности.

Радев съобщи, че тази сутрин е имало среща на европейските енергийни министри от страните от т. нар. "Ядрен алианс". Приет е бил текст с настояване за неутрален технологичен подход при бъдещото осигуряване на европейско финансиране за развитието на енергийни мощности, когато не водят до високо замърсяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари