ЕС финансира Западните Балкани за дронове по границите

0
С парите ще бъдат отворени центрове за прием и задържане на незаконни мигранти
С парите ще бъдат отворени центрове за прием и задържане на незаконни мигранти Снимка: Европейска комисия

С парите ще бъдат отворени и центрове за прием и задържане на незаконни мигранти

Европейската комисия съобщи във вторник вечер, че е одобрила нова финансова помощ от 39,2 млн. евро за подобряване на охраната по границите на държавите от Западните Балкани, предаде Дневник.

Парите, които са по линия на предприсъединителната помощ за страните, кандидати за членство, са предназначени за купуване на мобилни системи за наблюдение, дронове, биометрични устройства, за обучение и подкрепа за създаване и въвеждане в действие на национални координационни центрове. С парите ще бъдат отворени центрове за прием и задържане на незаконни мигранти.

Западнобалканският маршрут за трафик на мигранти към ЕС е най-активно използваният тази година. По данни на европейската гранична агенция "Фронтекс" над 106 хил. души са заловени при опит да преминат по него за първите 9 месеца от годината, което е скок от 170% спрямо 2021 година.

До края на 2024 година ЕС ще похарчи още около 150 млн. евро (от общо 350 млн.), за да подкрепи Западните Балкани в разработване на е системи за управление на миграцията, включително убежище и приемане, сигурност на границите и репатриране на нелегални мигранти.

Освен парите, отпуснати във вторник, Еврокомисията предлага на Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и на Албания да подпишат нови споразумения за подсилване на границите им с европейски гранични служители. Чрез тях екипи на "Фронтекс" ще могат да бъдат разполагани по всичките им граници, а не както досега само по тези с държави от ЕС.

След свалянето на българското вето за започване на преговори между ЕС и Северна Македония и клаузата за македонския език в споразумението между София и Скопие, Северна Македония ще подпише в сряда второ споразумение, позволяващо на ЕС да разположи екипи за управление на границите на балканската държава срещу нелегалния прилив на мигранти, предоставящо по-широк статут на служителите на "Фронтекс".

В сряда в Скопие ще бъде и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е избрала Северна Македония за първа спирка от балканската си обиколка. На 27 октомври тя ще продължи към Прищина и Тирана, а в петък - към Сараево и в Белград. В събота Фон дер Лайен ще завърши обиколката, чиято цел е потвърждаване на европейската перспектива на региона, в Подгорица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари