Ердоган: Турция ще разбие икономическия "триъгълник на злото"

0
Ще създадем система, базирана на производството и заетостта, казва президентът на Турция
Ще създадем система, базирана на производството и заетостта, казва президентът на Турция Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ще създадем система, базирана на производството и заетостта, казва президентът на Турция

Турция ще извърши структурни реформи, за да разруши триъгълника на злото на лихвените проценти, инфлацията на валутния курс, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като добави, че Анкара е решена да създаде система, базирана на производството и заетостта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ердоган обеща пакет от съдебни и икономически реформи миналия месец, създавайки очаквания за възможното освобождаване от затвора на политици и правозащитници, включително от кюрдската общност. Но неотдавнашни коментари на президента за съдебни решения засилиха скептицизма по отношение на обещанията му.

Говорейки чрез видеовръзка на церемония в Анкара, Ердоган заяви, че 2021 г. ще бъде "година на демократични и икономически реформи" и че представянето на реформите в парламента ще стане "възможно най-скоро".

"Надяваме се да преодолеем проблемите от икономическите атаки и мерките заради пандемията възможно най-скоро. Чрез ускоряването на структурните реформи ние сме решени да създадем система, базирана на производството и заетостта, и да разбием триъгълника на злото на лихвите, инфлацията и обменния курс", посочи Ердоган.

"Ние не провеждаме нашите демократични реформи, защото някой ни принуждава, а защото нашият народ ги заслужава", добави той.

Ердоган нарича лихвените проценти "майката на всички злини" и твърди, че те подклаждат инфлацията - теза, която противоречи на паричната теория. Той често е определял икономическите проблеми на Турция като резултат от чуждестранни атаки срещу турската икономика.

Централната банка на Турция увеличи лихвения процент с 200 базисни пункта до 17 процента в четвъртък в опит да намали двуцифрената инфлация и да увеличи нивото на доверие под ръководството на новия ѝ управител Наджи Агбал.

Турция също така е критикувана от правозащитни организации и от западните си съюзници заради масовите репресии след неуспешния опит за преврат през 2016 г., в рамките на които хиляди служители от въоръжените сили, държавния и частния сектор бяха задържани, уволнени или арестувани

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари