Ердоган: Турци и арменци са съжителствали в продължение на векове

0
Важно е да излекуваме раните от миналото, заяви турският президент
Важно е да излекуваме раните от миналото, заяви турският президент Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Важно е да излекуваме раните от миналото, заяви турският президент

Турците и арменците съжителстват заедно от векове, заяви президентът на Турция в послание, изпратено до главата на Арменската патриаршия в Истанбул.

Поводът е годишнината от арменския геноцид, който обаче Анкара не признава за такъв.

Джо Байдън разгневи Турция

В посланието си към турско-арменската общност, събрала се в Арменската патриаршия в Истанбул, за да почете османските арменци, загинали в "тежките условия" на Първата световна война, Реджеп Тайип Ердоган каза: "Още веднъж си спомням с почит за починалите османски арменци и поднасям искрените си съболезнования на техните роднини."

Като повтори, че последните години на Османската империя, които съвпадат с войната, са "много болезнен период" за милиони османски граждани, той заяви, че е хуманитарен дълг да се разберат и споделят тези общи болки, без да се прави разлика на база религия, етнос или култура.

"За нас, които в продължение на векове сме споделяли радостта и скръбта си, е важно да излекуваме раните от миналото и да укрепим още повече социалните връзки", каза Ердоган и добави, че вместо да увеличаваме болката, "трябва да градим бъдещето заедно, като черпим вдъхновение от нашето дълбоко вкоренено единство, което датира от близо хиляда години".

Като се позова на продължаващите усилия за нормализиране на връзките между Турция и Армения, той похвали подкрепата на арменската общност в Турция за този процес, отбелязва БГНЕС.

Ердоган увери, че Турция "ще положи всички усилия, за да могат нашите арменски сънародници, които са оставили незаличими следи в нашия културен и социален живот през вековното ни съжителство по тези земи, да продължат живота си в мир, доверие и сигурност".

Анкара възразява срещу представянето на случилото се през 1915 година като "геноцид", описвайки ги като трагедия, в която и двете страни са претърпели загуби.

Страната неведнъж е предлагала създаването на съвместна комисия от историци от Турция и Армения, както и от международни експерти, която да разгледа въпроса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари