Джо Байдън разгневи Турция

2
Президентът на САЩ отново нарече "геноцид" събитията в Османската империя през 1915 г.
Президентът на САЩ отново нарече "геноцид" събитията в Османската империя през 1915 г. Снимка: Getty Images

Ангажираме се да спрем зверствата, бележещи света

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 107-ата годишнина от началото на "арменския геноцид", като направи изявление в памет на 1,5 милиона арменци, "които са били депортирани, избити или изпратени на смърт в кампания на изтребление", предаде Асошиейтед прес. В изявлението не се споменава руската инвазия в Украйна, която Байдън също нарече геноцид.

"Подновяваме обещанието си да останем бдителни срещу разрушителното влияние на омразата във всичките ѝ форми", каза Джо Байдън. „Ангажираме се да говорим открито и да спрем жестокостите, които оставят трайни белези по света", допълни той, цитиран от БТА.

През 1915 г. османските власти арестуват арменски интелектуалци и обществени лидери в Константинопол, днешен Истанбул. В изявлението на Байдън се отбелязва, че това събитие на 24 април поставя началото на геноцида.

Изпълнявайки обещание от предизборната си кампания, Байдън използва термина "геноцид" за събитията от 1915 г. за първи път миналата година. Предишните администрации в Белия дом избягваха тази дума в продължение на десетилетия, за да не обидят членката на НАТО Турция, припомня АП.

Днес, както и миналата година, Турция отхвърли и осъди изявленията на Байдън за събитията от 1915 г., предаде Анадолската агенция.

"Изявления, които са несъвместими с историческите факти и международното право по отношение на събитията от 1915 г., са невалидни. Това включва и злополучното изявление, направено от президента на САЩ днес, което е повторение на грешката, която той направи през 2021 г.", се казва в изявление на министерството на външните работи, цитирано от Анадолската агенция.

Анкара отхвърля "подобни изявления и решения, които изопачават историческите факти с политически мотиви", посочи министерството и осъди "онези, които настояват на тази грешка".

Турция отново призова за създаване на съвместна историческа комисия и отваряне на архивите на Турция и Армения за изучаване на спорните епизоди в историята.

Според Армения събитията от 1915 г. представляват геноцид. Турция признава, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци по време на Първата световна война, но оспорва данните за броя им и отрича убийствата да са били системно организирани и да представляват геноцид.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    л;л;
    Този на снимката е представител на изчадията на сащ! сащ е терористична страна, страна агресор! Трябва да бъдат изгонени от Европа завинаги!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари