Ердоган предлага преговори в Турция за прекратяване на войната в Судан

0
Турският лидер е предложил да бъде домакин на преки преговори в Анкара, с гаранции за командира на силите за бързо реагиране
Турският лидер е предложил да бъде домакин на преки преговори в Анкара, с гаранции за командира на силите за бързо реагиране Снимка: Фейсбук

Турският лидер е предложил да бъде домакин на преки преговори в Анкара, с гаранции за командира на силите за бързо реагиране

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е предложил на суданските военни лидери да проведат преговори в Турция, съобщи судански дипломатически служител за „Sudan Tribune”, предава БГНЕС.

Продължаващите вече девет дни военни конфликти между суданската армия и Силите за бързо реагиране водят до спорадични сблъсъци в различни райони на Хартум.

Според дипломатическия служител, през последните два дни Ердоган е разговарял по телефона с Ал-Бурхан и Хемети, като е изразил желанието на Турция да посредничи за прекратяване на войната.

Турският лидер е предложил да бъде домакин на преки преговори в Анкара, с гаранции за командира на силите за бързо реагиране, допълва служителят.

Няма ясни индикации за позицията на двамата лидери по турското предложение.

Източници обаче потвърдиха, че Ал-Бурхан е отказал да преговаря с командира на силите за бързо реагиране, преди те да се изтеглят от Хартум.

От своя страна, Хемети заяви пред „Sky News Arabia” в неделя, че отказва да преговаря с Ал-Бурхан, но приема да седне на масата с "почетните членове" на суданските въоръжени сили.

Отделно от това, на 22 април три държави от Персийския залив предложиха инициатива на спорещите военни страни за разрешаване на кризата и прекратяване на насилствените сблъсъци в Хартум.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се свърза с колегите си от съседните на Судан държави, за да удължат хуманитарното примирие, което приключва на 25 април 2023 г.

Поради разрушаването на няколко централни пазара, причинено от войната, в Хартум възникна тежка продоволствена криза.

Жителите на Хартум са избягали в други населени места и щати, за да избегнат кървавите сблъсъци между армията и Силите за бързо реагиране.

Има и съобщения за нападения и грабежи от страна на Силите за бързо реагиране срещу семейства, които се опитват да напуснат столицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари