Ердоган отново заплашва да "замрази" членството на Швеция и Финландия в НАТО

0
Според турския лидер Швеция не изпраща добра сигнали по тази тема
Според турския лидер Швеция не изпраща добра сигнали по тази тема Снимка: Kenzo Tribouillard / AFP via Getty Images

Според турския лидер Швеция не изпраща добра сигнали по тази тема

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново заплаши днес да "замрази“ членството на Швеция и Финландия в НАТО в навечерието на тристранната среща на върха с Русия и Иран в Техеран, предаде АФП, цитирана от БТА.

По време на срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни Ердоган призова двете скандинавски страни да "поемат своята част" в борбата срещу тероризма, в който той обвинява кюрдските организации в Северна Сирия, и заплаши, че в противен случай ще се оттегли от споразумението за разширяване на Северноатлантическия съюз.

„Възприехме изключително ясна позиция относно продължаването на разширяването на НАТО. Искам още веднъж да ви напомня, че ще замразим процеса, ако тези страни не предприемат необходимите мерки за изпълнение на нашите условия“, заяви Ердоган пред журналисти в края на правителственото заседание.

„Специално отбелязваме, че Швеция не изпраща добра картина по тази тема“, каза той.

Ердоган трябва да замине довечера за Техеран, където утре ще се срещне президентите на Русия Владимир Путин и на Иран Ебрахим Раиси, от които се надява да получи зелена светлина за въоръжена намеса в Северозападна Сирия.

От края на май Анкара заплашва да започне нова операция за създаване на 30-километрова зона за сигурност по границата си.

Техеран и Москва вече се обявиха против подобна офанзива.

Русия, Турция и Иран са три основни играча във войната в Сирия от 2011 г. насам. Москва и Техеран подкрепят режима на Башар Асад, а Анкара подкрепя бунтовниците, отбелязва АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари