Ердоган е уверил Путин, че християнските светини в „Света София“ ще бъдат запазени

0
Двамата президенти са разговаряли по телефона по инициатива на турската страна
Двамата президенти са разговаряли по телефона по инициатива на турската страна Снимка: ЕПА / БГНЕС / архив

Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, са обсъдили ситуацията около промяната на статута на храма "Света София"в Истанбул от музей в джамия.

Това предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери, състоял се по инициатива на турската страна, предава БТА.

Владимир Путин е обърнал внимание на Реджеп Тайип Ердоган на значителния обществен отзвук, който е предизвикало в Русия решението за промяна на статута на храма "Света София" в Истанбул. Турският президент е дал съответни пояснения, отбелязвайки, че достъпът до този уникален паметник на световната цивилизация ще бъде гарантиран за всички желаещи, включително чуждестранни граждани, и ще бъде осигурено съхраняване на християнските светини, се посочва в съобщението.

На 10 юли Държавният съвет /висшият административен съд на Турция/ отмени правителствено решение от 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей. След това президентът Ердоган подписа указ, съгласно който "Света София" се отваря за мюсюлманско богослужение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари