ЕП предлага "златните" паспорти да отпаднат до 2025 година

0
А "златни" визи да бъдат издавани по-трудно
А "златни" визи да бъдат издавани по-трудно Снимка: Надежда Чипева / Капитал

Носител на измененията е евродепутата София инт Велд

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обсъди днес проектозакон, който предвижда "златните" паспорти в ЕС да отпаднат до 2025 г., а "златни" визи да бъдат издавани по-трудно, предаде БТА.

"Предоставянето на гражданство (паспорт) или право на престой (виза) в ЕС срещу инвестиции не привлича правилните хора", отбеляза вносителят на измененията София инт Велд. По нейните думи често от тези възможности се възползват съмнителни хора с нечисти пари от сенчеста дейност. "Тези схеми са свързани винаги с корупция, пране на пари и неплащане на данъци", обобщи инт Велд.

Тя добави, че ЕС следва да определи за кои инвестиции да се издават визи по-лесно. По нейните думи е необходимо държавите да проверяват предварително по-задълбочено "инвеститорите", включително посочените в исканията за виза адреси на пребиваване и данните от данъчните власти в държавата на произход.

Парламентарната комисия отчита, че със "златните" визи и паспорти се допуска пробив в европейската сигурност и се създава възможност за корупция и за пране на пари. От 2011 г. насам държавите от ЕС са привлекли над 20 милиарда евро по въпросните схеми, като най-често разрешения за престой срещу инвестиции (визи) издават Испания, Португалия и Гърция.

Най-често от възможността за инвестиции срещу право на престой се възползват китайци (55 на сто), а гражданство на държава от ЕС срещу инвестиции в повечето случаи придобиват руснаци (45 на сто).

Европейската комисия започна през октомври миналата година наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради условията, при които дават гражданство на чуждестранни инвеститори. Тогава комисията изрази опасения от подобна схема, прилагана от България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари