ЕП подкрепи финансова помощ за Украйна от 5 милиарда евро

1
До края на годината се очаква западните страни да изпратят финансиране на обща стойност около 12 милиарда долара
До края на годината се очаква западните страни да изпратят финансиране на обща стойност около 12 милиарда долара Снимка: Shutterstock

До края на годината се очаква западните страни да изпратят финансиране на обща стойност около 12 милиарда долара

Европейският парламент (ЕП) подкрепи отпускането на макрофинансова помощ за Украйна в размер на 5 милиарда евро. Решението беше взето в четвъртък на заседание в Страсбург, предава пресслужбата на европейския законодателен орган.

"Европейският съюз предоставя помощ на Украйна в размер на 5 милиарда евро, която е насочена към поддържане на макрофинансовата стабилност на страната“, се казва в одобрения документ. Както се посочва в ЕП, помощта се предоставя под формата на заеми.

На 9 септември финансовите министри на страните от ЕС договориха отпускането на макрофинансова помощ в размер на 5 милиарда евро.

Според официални украински данни бюджетният дефицит на страната е средно 5 милиарда долара на месец от март тази година. Олег Устенко, съветник на президента на Украйна по икономическите въпроси, каза по-рано, че до края на годината бюджетният дефицит може да достигне 50 милиарда долара. Според Националната банка на Украйна до края на годината се очаква западните страни да изпратят финансиране на обща стойност около 12 милиарда долара, включително 8 милиарда евро по програмата на ЕС за макрофинансова помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    По-добре да фалират
    При 5 милиарда USD дефицит на месец и очакван дефицит в края на годината 50 милиарда USD, е глупост да им се дават заеми. Още повече, че отпуснатите пари едва ли ще генерират някаква възвращаемост ... Между другото доколкото съм наясно България е гарант по заемите на Украйна.
  • 3
    1
    Чичо Гошо
    "Под формата на заеми". Хубава форма.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари