ЕП осъди честването на Деня на Република Сръбска

0
9 януари и предходните дни са били белязани от грозни случаи на сплашване на граждани и завърнали се лица във Власеница и Сребреница, шумно прославяне на осъдени военнопрестъпници и език на омразата
9 януари и предходните дни са били белязани от грозни случаи на сплашване на граждани и завърнали се лица във Власеница и Сребреница, шумно прославяне на осъдени военнопрестъпници и език на омразата Снимка: European Union

9 януари и предходните дни са били белязани от грозни случаи на сплашване на граждани и завърнали се лица във Власеница и Сребреница, шумно прославяне на осъдени военнопрестъпници и език на омразата

Членове на Европейския парламент (ЕП) осъдиха честването на Деня на Република Сръбска на 9 януари, както и присъствието на сръбски официални лица, като поискаха от международната общност да предприеме "ефективни и смели" мерки, съобщи „N1”, предаде БГНЕС.

Председателят на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Босна и Херцеговина (БиХ) и Косово Ромео Франц и постоянният докладчик за Босна и Херцеговина Пауло Рангел заявиха в съвместно изявление, че миналата година са предупредили, че са преминали няколко червени линии и че оттогава положението се е влошило и "става все по-неустойчиво".

"Сега е от изключителна важност международната общност най-накрая да премине от остри думи към ефективни, смели действия", обявиха Франц и Рангел, като припомниха, че в резолюцията си от 12 юли 2023 г. ЕП "отново призова за целенасочени санкции срещу дестабилизиращите политически актьори" в БиХ, включително тези, които заплашват и подкопават нейния суверенитет, териториална цялост и конституционен ред, особено Милорад Додик, както и други високопоставени служители на РС и служители на трети държави, които оказват политическа и материална подкрепа на сепаратистката политика".

Представителите на ЕП заявиха, че честването на Деня на Република Сръбска противоречи на решенията на Конституционния съд, на позициите на ЕС и на недвусмислените изявления на върховния представител Кристиан Шмидт.

"Още веднъж изразяваме пълната си подкрепа към върховния представител и призоваваме компетентните органи и международната общност да действат решително в съответствие с изявлението на върховния представител след миналогодишния "Ден на Република Сръбска", че "трябва да е ясно, че 9 януари 2024 г. няма да се случи в тази рамка и по този начин", се казва в съобщението.

Допълва се, че 9 януари и предходните дни са били белязани от грозни случаи на сплашване на граждани и завърнали се лица във Власеница и Сребреница, шумно прославяне на осъдени военнопрестъпници и език на омразата.

Служители на ЕП заявиха, че Сърбия отново е била представена на събитието по случай „Деня на РС“ от делегация на високо равнище, в която са участвали няколко министри, включително министърът на отбраната и председател на Сръбската прогресивна партия Милош Вучевич, и че президентът на РС Милорад Додик е "застанал рамо до рамо" с председателя в оставка на Скупщината на Сърбия и посланика на Русия в Босна и Херцеговина.

Те припомниха, че в миналогодишната си резолюция ЕП осъди присъствието на високопоставени сръбски служители на честването на "противоконституционния Ден на Република Сръбска".

Те също така изразиха съжалението си, че няколко черногорски официални лица, включително депутати, са присъствали на честването тази година.

"Представителите на страните-кандидатки, които постоянно твърдят, че европейската интеграция и бъдещото членство в ЕС са техен най-висок приоритет, трябва да действат по съответния начин. В тази връзка приветстваме принципната позиция на президента на Черна гора Яков Милатович, който отказа поканата и обясни защо", се казва още в изявлението.

Франц и Рангел изразиха и голяма загриженост от факта, че тазгодишната най-висока награда на РС беше връчена на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който я прие и по този начин "се присъедини към Владимир Путин, миналогодишния носител на същата награда, и всички останали, които показаха неуважение към конституционния и правовия ред на БиХ".

Франц и Рангел припомнят, че миналата година "безрезервно осъдиха" честването на Деня на Република Сръбска, което е в пълно противоречие с няколко решения на Конституционния съд на БиХ, който обяви този празник и референдума от 2016 г. за противоконституционни.

"Правото на ентитета Република Сръбска да има свой собствен празник не се поставя под въпрос. Проблемът е в избора на дата, който нарушава решенията на Конституционния съд и няколко разпоредби от Конституцията на БиХ, които забраняват дискриминацията. Пренебрегването на тези решения е криминално престъпление, подкопава Дейтънското мирно споразумение и представлява пречка за напредъка на БиХ в изпълнението на 14 ключови приоритета и интеграцията ѝ в ЕС", заявиха от ЕП.

Те изтъкнаха, че вместо върху разделението и провокациите, властите и политическите актьори в страната трябва да се съсредоточат върху провеждането на конкретни реформи, които са необходими за започването на преговори за присъединяване, тъй като страната получи статут на кандидат за членство в ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Аналог
    Тук 3-ти март им бърка в задника и ",Аз съм българче",а там 9-ти януари? И в исторически план ако човек прелисти книгите на Австриици,Французи,Немци,Белгиици,Англичани тук на балканите все нещо не им е в ботуша както трябва стане ли реч за българи,сърби,македонци,хървати,черногорци? Все нещо им боде в задника.Имам чувството че там където е православието все едно им се вадят очите и проглушават ушите на римокатолиците.Йезуитски манталитет.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари