Енотовидно куче заплашва новоизлюпени пеликани в резервата "Сребърна"

0
Енотовидното куче не е характерно за нашите географски ширини
Енотовидното куче не е характерно за нашите географски ширини Снимка: БНР

Няколко двойки от къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“, край Силистра, вече се радват на своите малки

Но хищник от рода енотовидно куче, който не е коренен за България, заплашва бъдещото поколение на останалите птици.

Първите пеликанчета са излюпени върху две от общо четирите платформи в езерото, съобщи Момчил Петров, експерт от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе, предаде БНР.

"Това са няколко - 5-6 двойки от птиците, които загнездиха първоначално. През тази година размножителният сезон започна сравнително нормално, като от четирите наколни платформи в обикновено използваната от птиците гнездова колония, само две бях заети, другите две не бяха заети. По-голямата част от птиците загнездиха върху тръстиковите наземни площи. Тези, които първоначално загнездиха, част от тях бяха подплашени отново тази година от три екземпляра енотовидно куче“.

Резервата „<strong class='keys'>Сребърна</strong>“

Експертът допълни, че изплашените птици от наземните площи са напуснали местообитанията:

"Останаха тези върху наколните платформи и те вече имат поколение. Подплашените птици се преместиха на друго място в източната част на резервата, в близост, където гнездиха през 2020. Там отново се намират, изградили са гнезда и също мътят, но все още не можем да кажем кога ще очакваме поколение от тях, тъй като при тях гнезденето започна по-късно“.

По думите на Момчил Петров енотовидното куче не е характерно за нашите географски ширини.

"Енотовидните кучета са вид хищник, който е от семейството на кучетата, но по външен вид прилича много на енот или така наречената миеща мечка, разпространена в Северна Америка и затова са получили това име. Те не са коренен вид за България. Приети са за инвазивен вид, тъй като са се разпространили в резултат от умишлено разпространение в бившия Съветски съюз. Те живеят в Източна Азия, в Япония и са били пренесени в европейската част на Русия с цел лов на ценни кожи. В резултат на това са се разпространили в големи части от Европа и представляват проблем за доста видове животни, тъй като не са част от установената хранителна верига за нашите географски ширини“.

Единият екземпляр енотовидно куче е уловен с поставените капани и даден за отглеждане в зоопарка в град Ловеч.

Предстои да бъдат изградени още наколни платформи за пеликаните, както и висока ограда в района на колонията, където гнездят, която да ги предпази от нови нападения.

За съжаление обаче новото място на пеликаните остава извън обхвата на камерите, с които туристите в "Сребърна" могат да наблюдават колонията на птиците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари