Енергото няма техника да пусне тока на хората в Две могили

3
Населени места в община Две могили ще останат без ток и тази нощ
Населени места в община Две могили ще останат без ток и тази нощ

Населени места в община Две могили ще останат без ток и тази нощ

Населените места в община Две могили, където все още не е възстановено електрозахранването, ще останат без ток и тази нощ. Причината е абсурдна и предизвика остра реакция от страна на кмета на общината Божидар Борисов, който е поставил въпроса и пред областния управител Данаил Ковачев. Екипите на Енергото, които работят на терен поредно денонощие, са оставени без необходимата техника, за да успеят да се справят.

Един от основните проблеми идва от паднал стълб край Пепелина, по който минава високоволтово трасе. „Днес екипите за втори път пробиват дупки за съответния стълб и той пада – до такава степен се е напоила земята и все още не е укрепен самият стълб. Обадих се на областния управител да постави въпроса на по-високо ниво и оттам вече да поставят проблема на Управителния съвет на Енерго Про. защото не може да бъдат оставени тези момчета без осигурена техника да си свършат работата. Те изправят стълба, обаче явно трябва с бетони да се укрепи. Не може в пръстта да се слага стълб и да виси 20 киловолта ток. Това е просто някакво безумие. Това дружество не си върши работата“, бе категоричен Божидар Борисов.

Без ток остават и селата, които не са зависими от този стълл – Чилнов, Баниска, улици в Кацелово. Причината е, че аварийните екипи са извън населените места и въобще не са влизали вътре да оправят електропреносната мрежа в населените места. „Днес се обадих на началника на Енерго про за Две могили, но се оказа, че общините нямаме право дори да наемаме частни фирми и да ги пускаме да оправят поне вътре в населените места. Бях склонен и да мина и в това направление – да бъдат вътрешно възстановени жици, трафопостове и да бъде пуснати по къщите. Дори и това нямаме право да го правим. Потърпевшите хора казват – има решение на проблема. Да, но трябва да нарушаваме закон. Така е направена законодателната уредба в България“, каза още кметът на Две могили, цитиран от Русе Медиа.

Притесненията са, че помпите за водоснабдяването в момента работят с агрегат, и ако ВиК решат, че им излиза скъпа нафтата, могат да ги спрат и хората пак да останат без вода. Затова възстановяването на електрозахранването е изключително важно. „Направо съм изумен от това, което едно частно дружество може да си позволи да си прави в България. Най-вероятно ще им бъде потърсена отговорност, ще искаме среща с областния управител с настояване да има бъдещи инвестиции – в мрежи, в стълбове, и да сме спокойни през зимата. А те дори сервитутите не си почистват“, каза Божидар Борисов.

Заради нерешения проблем с тока частичното бедствено положение в община Две могили остава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    21
    ..........
    Трябва да има наказани!!! Не може хората да стоят на студ и тъмно. Някой трябва понесе отговорност!!!!
  • 10
    20
    В очакване
    Очаквам да дойде зелената енергия,не атомната.Не ми се мисли какво ще става.Ще светнем от студ.Само глупаци управляват държавата и простаци.Как не ни накараха и комините да съборим за да запазим природата?
  • 9
    19
    Kick Box
    От както провотизираха енергоразпределителната система на България,нищо нямата.Режат,орязват и "оптимизират" до кокал за смтка на качество и количество жива сила и човешки ресурс подкрепен със техника.Къде отиват оптимизираните средства,към кой се пренасочват за сметка на работни места и правилна организация на работа? Я да кажата.....
  • 8
    18
    хващай гората и се спасявай
    В Русенска област 6 общини са с кметове от ГЕРБ и се спасяват всяка сама за себе си ,а в Русе е кмет корумпирания Пенчо Милков, на който не му дреме кво се случва.
  • 8
    17
    БОЦко
    Льосова земна основа! Чували ли са строителните и електроинженерите за такава и за наредбите за фундиране на стълбовете в такава пропадаща земна основа, която при намокряне пропада дори само от собственото си тегло. Още на Плевнялиев се опитвах да кажа, когато пропаднахме с незаконния път-завой пред нас. Имаше един зам.министър по строителството, стр.инженер, конструктор, проектант, който напусна министерството.Разбрал е, че с кухи глави, завършили изчислителна техника, строителство и електроснабдяване не става. Не само "реновации", но и поддръжка. Явно и по-раншните и настоящите може би четат само Европейските норми. Извинете.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари