Ендокринолог: Метаболитният синдром оказва влияние при бременността

1
Д-р Десимира Миронова разказа повече за проблемите и профилактиката
Д-р Десимира Миронова разказа повече за проблемите и профилактиката Видео: NOVA

Д-р Десимира Миронова разказа повече за проблемите и профилактиката

Наблюдава се значително покачване на процента на хората, които имат затлъстяване и наднормено тегло, а затлъстяването е заболяване. То може да доведе до редица усложнения и засяга все по-голяма група хора. Това каза ендокринологът д-р Десимира Миронова от болница „Лозенец“, предава NOVA.

Тя посочи, че метаболитният синдром е комплексно заболяване, което е свързано и с психологични проблеми, стрес и др. Лекарят уточни, че покачването на килограмите за кратък период от време е сигнал, че има проблем. Невъзможността за известен период от време, въпреки опитите, да бъдат свалени килограми също е сигнал за проблем, посочи тя.

Д-р Миронова каза, че инсулинът е хормон, който е с множество аспекти на действие. Едно от тях е да има ефект върху функцията на яйчниците. „Инсулиновата резистентност много често се асоциира с поликистозни яйчници, което е една от основните причини за репродуктивните проблеми при жената“, каза лекарят. Тя определи мастната тъкан като „огромен ендокринен пункт“, който произвежда множество хормони, които въздействат върху нормалната функция на тестостерона, допълни тя.

Лекарят каза, че лечението на репродуктивните проблеми трябва да бъде мултисистемно, тъй като биохимичните връзки са много сериозни и сложни.

Д-р Миронова посочи, че храненето при бременността не трябва да бъде „за двама“, а да се прави профилактика. Лекарят посочи, че е нормално по време на бременност да се покачат 10-15 кг. По-нагоре вече става дума за патология, която може да доведе до други проблеми и при майката и при детето, поясни тя. Лекарят каза, че метаболитният синдром предшества бременността в по-голяма част от случаите.

Д-р Миронова коментира и каква трябва да бъде профилактиката и лечението при метаболитния синдром при бременност. Лекарят каза, че е добре да се поемат около 1,5 л. вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари