Емил Табаков открива „Мартенски музикални дни“ със световна премиера

1
На 16 март от 19:00 часа ще се състои световната премиера на музиката към балета „Калиопа“ на Емил Табаков
На 16 март от 19:00 часа ще се състои световната премиера на музиката към балета „Калиопа“ на Емил Табаков Снимка: emiltabakov.com

На 16 март от 19:00 часа ще се състои световната премиера на музиката към балета „Калиопа“ на Емил Табаков

62-рото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ ще бъде открито на 16 март (четвъртък) от Симфоничния оркестър на Държавна опера – Русе. От 19:00 часа в Голямата зала на Доходното здание ще се състои световната премиера на музиката към балета „Калиопа“ на Емил Табаков.

Най-новата творба на композитора е посветена на родния му град Русе. Автор на либретото е някогашният балетен артист от трупата на Русенската опера Александър Малчев. На диригентския пулт ще бъде самият маестро Табаков.

Творбата разказва една от най-красивите русенски градски легенди – тази за неустоимата красавица Калиопа и реформатора Мидхат паша. Дните от далечното минало на Русчук оживяват чрез музикалните картини, създадени с изисканото и сантиментално чувство на композитора, покорявайки сетивата на слушателя. Богатството на музиката преминава през жанровите елементи, характерни за времето на драматургичното действие, достигайки до богатите музикални изразни средства на симфоничното звучене.

Съпътстващо първия фестивален ден събитие е изложбата на Николай Бузов „Темпо“. Творецът споделя, че картините в нея са своеобразно продължение на пластичните му, естетски и философски търсения в живописта през последното десетилетие. През този по-съзерцателен период той обръща изключително внимание на начина, по който осъществява жестовете си на художник - отривисти и мощни, но и точно премислени, изненадващи и дори стъписващи неизкушения зрител платна. Насочва погледа си нагоре, но и навътре, за да открие за себе си и пресъздаде за другите илюзорни, но и съвсем истински душевни пространства.

Експозицията ще бъде открита в 18:00 часа във фоайето на Доходното здание.

Русенската художествена галерия е домакин на изложбата „Генезис“ на Юлиан Табаков, която представя 2 & 3D обекти в обща пространствена инсталация. Тя е част от триптиха „Хоризонт“, осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Национален фонд „Култура“. Сериите са художествен коментар върху същността на битието, затова как го възприемаме, за стремежа на човек да го нагоди към себе си, “превръщайки” се в негов създател. Произведенията поставят въпроси за истинността в съотношението между наблюдателя и наблюдаваното, между същността и фикцията.

Експозицията се реализира в рамките на фестивала и може да бъде разгледана от 16 до 30 март.

В 62-рия Международен фестивал „Мартенски музикални дни“, който се организира от Община Русе под патронажа на Министерството на културата, ще се включат над 700 участници от 9 страни. Тази година в програмата са предвидени 27 събития. Музикалният форум ще представи 7 оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, 2 оперни спектакъла, 1 хоров концерт, 7 съпътстващи събития, 8 дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли.

Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера – Русе и през онлайн платформата Eventim.

График на дните и часовете на всички пресконференции в рамките на фестивала можете да видите тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари