Емил Радев постави пред еврокомисаря Вера Юрова въпроса за ареста на Борисов

0
Как ЕК ща защити върховенството на закона при явни нарушения като арест на опозиционен лидер без правни доказателства?
Как ЕК ща защити върховенството на закона при явни нарушения като арест на опозиционен лидер без правни доказателства?

Каква е позицията на Европейската комисия по въпроса с показния арест на лидера на най-голямата опозиционна партия в България и какви действия смята да предприеме ЕК, за да защити върховенството на закона при такива явни нарушения?

С тези въпроси евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев се обърна към Вера Йоурова, зам.-председател на ЕК и комисар, отговарящ за ценностите и прозрачността. Питането бе отправено при размяна на мнения в рамките на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

Като припомни обстоятелствата, при които беше арестуван бившият премиер и настоящ опозиционен лидер Бойко Борисов, Емил Радев изтъкна, че показната акция е проведена без съдебна и прокурорска санкция. Състав на Софийския районен съд излезе с решение, че задържането на председателя на ПП ГЕРБ е било незаконно и няма абсолютно никакви доказателства за извършено престъпление, отбеляза още евродепутатът.

В опитите си да атакува опозиционен лидер без правни доказателства, използвайки политически и полицейски прийоми на тоталитарните режими, българското правителство погази принципите на правовата държава и човешките права на г-н Борисов. Управляващите дори злоупотребиха и с името на Европейската прокуратура, за да оправдаят ареста”, коментира Емил Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. По време на дискусията той отправи въпрос и дали този скандален случай ще бъде включен в годишния доклад на ЕК за върховенството на закона.

В отговор комисар Йоурова обясни, че ЕК е концентрирана върху системите в държавите-членки, „така че да няма съмнения, че институции като съдилищата и прокуратурата работят безпристрастно и решават делата според правната ситуация и доказателствата, а не според това кой кой е”.

Комисията не е органът, който може да замести прокурора в държавата-членка или който може да оцени качеството и наличността на доказателствата, с които прокурорите разполагат”, подчерта еврокомисарят и допълни, че ЕК има за задача активно да подкрепя изграждането на стабилна и безпристрастна прокурорска и съдебна система. И макар че Комисията принципно не реагира по отделни случаи, Вера Йоурова уточни, че и в други държави има разследвани или задържани представители на политически партии, на опозиционни формации.

Темата беше продължена и от Катерина Барли – германски евродепутат от групата на социалистите, която посочи като сходен пример проблемен законов текст в Словакия, според който е възможно задържане за 36 месеца, без да е минало през съда, а въз основа на решение на парламентарното мнозинство.

Вера Йоурова заяви, че е запозната с тази практика на вкарване в затвора без решение на съда и изрази съмнение, че такъв тип предварителен арест е зачитане на върховенството на закона. Тя обаче отново разясни, че ЕС не може да се намесва в наказателно-правните разпоредби, тъй като това са процедури, за които отговарят държавите-членки.

По повод новия годишен доклад за върховенството на закона еврокомисарят информира, че в момента той се обсъжда и изготвя и ще бъде приет през юли. По думите на Йоурова за първи път тази година докладът ще включва и конкретни препоръки към държавите-членки, така че усилията им да бъдат подкрепени.

Диалогът винаги е на първо място за ЕК, но той трябва да води до резултати. В критични ситуации можем да започнем процедури за нарушение и досега не сме се колебали да го правим, когато е необходимо”, увери зам.-председателят на ЕК и даде за пример Полша, където съдебната независимост е поставена под въпрос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари