Еманюел Макрон призова Армения и Азербайджан незабавно да подновят преговорите за мир

1
Използването на сила не може да бъде решение за Армения, нито за Азербайджан
Използването на сила не може да бъде решение за Армения, нито за Азербайджан Снимка: Getty Images

Използването на сила не може да бъде решение за Армения, нито за Азербайджан

Френският президент Еманюел Макрон призова днес Армения и Азербайджан да започнат незабавно преговори за постигане на траен мир, предаде Франс прес.

"Използването на сила не може да бъде решение за Армения, нито за Азербайджан, и диалогът трябва да бъде възстановен незабавно", подчерта френският лидер на обща пресконференция с арменския премиер Никол Пашинян, който е на посещение в Париж.

"Всички нерешени въпроси, а ние знаем, че има много такива, трябва да се решават изключително чрез преговори", отбеляза той.

Сблъсъци, взели близо 300 жертви, избухнаха на 13 септември на границата между двете страни, които взаимно се обвиняват за най-ожесточените боеве от войната през 2020 г. за контрол над анклава Нагорни Карабах.

"Ситуацията остава много критична на терен", отбеляза Макрон. "Територията на Армения беше атакувана, унищожена беше гражданска инфраструктура", каза той, като нарече ситуацията "неприемлива".

"Фактът, че границата не е делимитирана, не може да оправдае нападението на територията на другата страна", каза Макрон по адрес на Баку.

"Не можем да изградим мир, докато прибягваме до заплаха от използване на сила", отбеляза той и добави, че ще се срещне през следващите няколко часа ще разтоваря с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Франция ще види как може да допринесе, заедно с Европейския съюз и другите участващи световни фактори, за напредък в интерес на траен мир, по-специално относно делимитацията на границата между двете страни, добави Еманюел Макрон.

Никол Пашинян от своя страна оспори липсата на делимитация на границите между двете страни. "Това не отговаря на действителността", каза той.

"Административните граници между Съветска Армения и Съветски Азербайджан станаха държавни граници, след като двете страни подписаха и ратифицираха споразумението за създаване на Общността на независимите държави", която обедини няколко страни от бившия СССР през 1991 г., каза арменският премиер.

"Необходимо е границите, признати двустранно със споразумението от 8 декември 1991 г., да станат основа на преговорите между двете страни", настоя Пашинян.

"Правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах трябва да бъдат гарантирани", отбеляза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари