Елеонора Николова: Настояваме проекта за басейн до мола да се реализира незабавно

3
Групата на СДС би подкрепила при нужда допълнително финансиране за този басейн, но не би застанала зад комплекса в парка
Групата на СДС би подкрепила при нужда допълнително финансиране за този басейн, но не би застанала зад комплекса в парка Видео: Русе Медиа

"Не сме против да има басейн за русенци, но искаме да се прави разлика между басейн за масов спорт и за професионален спорт."

Това заявиха на пресконференция общинските съветници от СДС в Русе. Елеонора Николова, Станимир Станчев и Деян Недков коментираха още темата с летището, предстоящите продажби на общински жилища и промяната в наредбата за паркиране.

Елеонора Николова направи подробен анализ на проекта за изграждане на басейн до мола на бул.“Липник“, като го сравни с показателите за бъдещия комплекс в парка. „Защо, след като има издадено разрешение за строеж на басейн до мола през февруари 2020 г., до момента той не е реализиран, а ни се предлага нов проект? За басейна на бул.“Липник“ има готов архитектурен проект, изработен на база на обществена поръчка, има сключени предварителни договори с ВиК, Енерго про, Овъргаз, има извършени плащания. Има предвидено пречистване на водата и достатъчен дебит. Проектът е за комплекс с два басейна, като предвидена възможност за изграждане и на трети, заедно с хотелска част“, обясни Николова, предава Русе Медиа.

Теренът до мола е 26 дка, а този в парка – 16 дка. Достъпът до бул.“Липник“ е много по-улеснен откъм паркиране и обществен транспорт, за разлика от ситуацията в парка. Ако започнат по алеите да се движат тежки камиони с бетон, цимент и арматура, зелените площи ще бъдат окончателно съсипани. „Настояваме този проект, който е в абсолютна готовност, да започне да се изпълнява веднага. Изискванията за басейн за обществено ползване са за дълбочина от 1,4 до 1,8 м, за състезания по плуване – над 1,8, а за водна топка – от 1,8 до 2,2 м. Нали е важно да има къде да плуват децата – това трябва да е приоритет, а с басейна до мола може да се случи бързо“, каза още Николова. Групата на СДС би подкрепила при нужда допълнително финансиране за този басейн, но не би застанала зад комплекса в парка, който бе определен като авантюра.

По отношение на летището и искането на Министерството на транспорта да бъде прехвърлено обратно на държавата, съветниците от СДС смятат, че това е най-разумното решение. Според Станимир Станчев общината няма ресурс да го стопанисва и не е редно кметът да иска да се измени законът, за да се направи изключение от правилото за една община.

Промените на две наредби също притесняват представителите на СДС в местния парламент. Сините съветници ще внесат на сесия предложение за намаляване с 20 % на цената на общинските 48 жилища, предвидени за продажба. Деян Недков обясни какви са мотивите – в настоящата оценка са включени и подобренията, направени от наемателите, и по този начин те си ги плащат за втори път. Продажбата се извършва от общината на цена без ДДС, но оценката, която е направена, включва такова ДДС. А и всички имоти са без прилежаща земя.

Наредбата за паркирането също притеснява както гражданите, така и съветниците. Заплащането на паркоместа в централната градска част е свързано със синя зона, каквато Русе няма. А откупуването на 25 % от паркоместа пред блоковете от живущите ще важи само за 14 общински паркинга. Всичко това създава лъжовни очаквания у русенци, коментираха от СДС.

Предстои да бъдат зададени въпроси към общинска администрация относно търлата в парка както по отношение на чистотата и опазване на зелените площи, така и за рехавото присъствие на русенските ресторантьори там. Според СДС би било редно след двете години на ковид криза, ударила сериозно този бизнес, да бъдат подкрепени именно русенските фирми на събитие, организирано от общинско дружество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    реалист
    Става въпрос за бъдещ басейн за всички русенци, с готови документи, а не кой какъв е бил! Басейн за Вас, близки и Вашите деца. Мислете реално,а не злоба и клюки от миналото....
  • 0
    7
    До 4
    Ще ти кажа какво е правила преди да стане кмет… Беше защитник на брутално убийство в Николово… Познай какво се случи с обвиняемите!!! За пари,за пари става дума не за хората!!
  • 0
    6
    до 4
    Да ми припомниш какво е направила Елеонора Николова като кмет за три години?
  • -3
    5
    Русе
    Тоя в края верно е много долен боклук
  • -11
    4
    Fjdj
    Елеонора Николова е един от най успешните кметове които е имал града ни да не е и най добрия ама оня наркоман и комарджия долен Деян е пълна мърша!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари