Eлена Йончева: Нинова знаеше, че прокуратурата ще ме атакува

0
Лидерът на БСП я предупредила, че прокуратурата ще заведе срещу нея дело за пране на пари, ако не се откаже от разследването за „къщата в Барселона“
Лидерът на БСП я предупредила, че прокуратурата ще заведе срещу нея дело за пране на пари, ако не се откаже от разследването за „къщата в Барселона“ Снимка: Анелия Николова / Капитал

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е предупредила Елена Йончева, че прокуратурата ще заведе срещу нея дело за пране на пари, ако не се откаже от разследването за „къщата в Барселона“.

Това разкри самата Елена Йончева пред EURACTIV в събота (3 октомври).

Разговорът е бил проведен през юли 2018 г., като Йончева тогава е мислила, че Нинова е искала да я предпази. Днес обаче тя е убедена, че Нинова е „предавала послание на властта“.

Беше в края на юли, в сградата на парламента, беше петъчен ден. Корнелия Нинова седна до мен в пленарната зала, в залата почти нямаше хора. Преди това бях обявила пред журналисти, че ще продължа разследването за къщата в Барселона, което не е мое. Това е журналистическо разследване, но аз ще го продължа, като използвам всички средства, за да се стигне до истината. Г-жа Нинова ми каза, че ако продължа това разследване като евродепутат, тя има информация, че срещу мен ще бъде повдигнато обвинение от прокуратурата. Аз ѝ казах, че няма от какво да се притеснявам и ще продължа това разследване. Тогава допусках, че г-жа Нинова просто иска да ме предпази от евентуален удар на прокуратурата и я уверих, че нито аз, нито тя има от какво да се притеснява, защото в моята биография няма нещо, което да е притеснително“, каза Йончева, която е евродепутат (БСП, Алианс на социалисти и демократи).

Към края на годината получих искане на прокуратурата за сваляне на имунитета, представиха ми информация кога са започнали да събират информация, за да образуват този сигнал – това е август месец, един месец след разговора с Нинова”, допълни Йончева.

Мълчанието на Нинова

На въпроса дали Нинова е действала по поръчка на Борисов, Елена Йончева отговори:

По чия поръчка е действала Нинова можем само да гадаем, аз казвам какви са фактите. Но когато няма политическа подкрепа за моите сигнали, защото те са общо три, не е само къщата в Барселона, тези сигнали вече не стоят сериозно, изглеждат като една лична битка. Аз нямам лична битка с Борисов. Освен това никога г-жа Нинова не е отправяла искане към г-н Цацаров, към разследващите органи, да се обърне внимание за тези сигнали. Освен това, когато направих тази експертиза в американска лаборатория, не съм чула от г-жа Нинова, че има такава експертиза, която доказва, че това е гласът на Борисов. Вие какъв извод ще си направите?

Запитана защо споделя тези смущаващи неща едва сега, Йончева каза, че дълго е вярвала, че Нинова е искала да я предпази, но сега е преценила, че би било “съучастие“, ако продължи да мълчи.

В петък Елена Йончева бе гост на предаването “Студио Хъ” по телевизия 7/8. Там тя каза, че няма съмнения в съществуването на договорка между Нинова и Борисов, защото вижда какво се случва сигналите, които е внесла срещу премиера. Йончева повтори, че не е получила подкрепа от лидера на БСП за тези сигнали, нито с подпис, нито с позиция.

Това е важен политически знак. Но дори след това не съм чула нито веднъж г-жа Нинова да е поискала разследване на тези сигнали. Поправете ме ако греша.”, коментира тя. Йончева каза, че в резолюцията на комисията LIBE на Европейския парламент се обръща внимание на нейните сигнали срещу Борисов.

Това не е резолюция срещу България, а точно обратното, това е резолюция в подкрепа на желанието на българските граждани да живеят в страна без корупция и с независима съдебна система. Това е резолюция срещу българското правителство, което отдавна спря да слуша гласа на българите. На 26 май тази година направих предложение да започнем работа по резолюция за върховенството на закона в България, на организирана от мен среща с председателя на комисията LIBE Лопес Агилар. Искам да благодаря на всички колеги от LIBE, които застанаха зад нея и работиха да я има, както и на българските евродепутати от БСП. Ние не сме писали резолюцията, тя не се пише от българи, но българските евродепутати от БСП предоставяхме всякаква информация, която ни беше искана относно върховенството на закона в България”, допълни Йончева.

Делото срещу Йончева

В края на януари 2019 година, няколко месеца преди европейските избори, Специализираната прокуратура повдигна обвинение срещу тогавашния депутат от БСП Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери. Тогава разследващите обявиха, че парите са били източени от КТБ чрез офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови. Делото бе инициирано по сигнал на депутати от ГЕРБ.

Въпреки проблемите с прокуратурата, БСП лансира своя депутат и бивш журналист Елена Йончева за водач на листата за европейските избори.

По това дело държавното обвинение твърди, че през 2012 година Йончева е направила общо дружество с офшорната фирма, която след това е внесла над 650 000 лева от КТБ по сметки, управлявани от Йончева.

Ключовото условие в това дело е да се докаже, че Йончева е знаела, че изпира пари с престъпен произход. Към 2012 година Цветан Василев все още беше банкер и един от най-влиятелните хора в държавата. Банката му харчеше парите на държавните дружества, които бяха поставени в КТБ от първото правителство на ГЕРБ. През 2011 година той бе “Мистър Икономика”, а през 2013 година бе обявен за “Банкер на годината”.

Интересното е, че има множество медии, които са получава пари от дружества, свързани с КТБ и от самата КТБ, но срещу никой от техните собственици не са предприети подобни действия. Тези медии водят проправителствена политика. Още тогава Йончева коментира, че делото срещу нея има за цел сплашване от ГЕРБ и “тяхната прокуратура“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари