Елена Йончева: "Ало, Банов" е пример как се бори корупцията в България

0
Тези, които участват в тези схеми, са покривани, а тези, които разкриват и дават гласност, са гонени и заплашени
Тези, които участват в тези схеми, са покривани, а тези, които разкриват и дават гласност, са гонени и заплашени

„Случаят “Ало, Банов“ е пример как се бори корупцията в България“.

Това заяви пред БНР евродепутатът Елена Йончева в коментар за това как Министерството на културата пропусна да обжалва в срок пред Върховния касационен съд решението по делото за забавеното строителство на Ларгото.

„Тези, които участват в тези схеми, са покривани, а тези, които разкриват и дават гласност, са гонени, заплашени със съд или институциите просто вадят поредните „бухалки“. Г-н Банов ме заплаши и лично със съд. „Ало, Банов“ показва как функционира управляващата система, системата на ГЕРБ, как се печелят обществени поръчки, как се правят договорки в ущърб на българските граждани“, изрази мнението си Йончева.

Тя подчерта, че Министерството на културата не само няма да получи неустойка от малко над 750 хил. лева, но и ще трябва да плати и над 73 хил. лева разноски.

„Има юристи, органи, прокуратура, които трябва да дадат обяснение. Това, което научаваме от последното съобщение, е, че действително става дума най-вероятно за корупционна схема“, отбеляза Елена Йончева.

Тя напомни за записите, от които ставало ясно как министър Банов дава инструкции да се подправят документи, за да не дължи фирмата - изпълнител неустойка. "Внесохме сигнал в прокуратурата, в който са предоставени както оригинален запис, така и ред документи", каза Йончева, но подчерта, че отговор от прокуратурата няма.

Евродепутатът посочи, че и БСП, и всички опозиционни партии трябва да бъдат последователни в разкриването на корупционни схеми. „Един или няколко души не могат по никакъв начин да променят цялата тази среда“, добави тя и отрече да има напрежение между нея и Корнелия Нинова по този въпрос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари